DECIZIE – Toți condamnații în cazul exploziilor din 2012 din Sighetu Marmației au scăpat de închisoare, unul fiind chiar achitat

0
1549

DEFINITIV. Toți cei condamnați la închisoare cu executare în cazul exploziilor din 18-19 februarie 2012 din Sighetu Maramației au scăpat de executarea pedepselor, unul dintre aceștia fiind chiar achitat, în urma unei recente sentințe definitive a Curții de Apel Cluj.

 

Conform deciziei, în cauză au fost schimbate sentințele de închisoare cu executare pentru administratorul Berg Sistem Gaz SA, pentru directorul executiv de la acea vreme al firmei și pentru un sudor al societăți în închisoare cu suspendare – primii doi au fost, inițial, condamnați la închisoare cu execuatare pentru săvârșirea infracțiunii de realizare a unei construcții fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența, iar sudorul a fost condamnat pentru ucidere, vătămare și distrugere din culpă și fals în înscrisuri.

 

Așadar, cei trei nu vor mai executa pedeapsa în închisoare, vor fi nevoiți însă să plătească familiei persoanei decedate în urma exploziilor, răniților în incident și spitalelor unde au fost tratați aceștia despăgubirile civile, în solidar cu firma Berg Sistem Gaz. Unul dintre cei condamnați la închisoare cu executare, fostul vicepreședinte ANRE Eugen Georgescu a fost chiar achitat de magistrații clujeni.

 

Cazul Georgescu

 

Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Eugen Georgescu (55 de ani) a fost achitat de magistrații Curții de Apel Cluj de condamnarea la 3 ani de închisoare cu executare pronunțată anul trecut de Tribunalul Maramureș.

 

Eugen Georgescu

Georgescu a fost trimis în judecată de procurori și condamnat în iunie 2017 pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă și distrugere din culpă și instigare la fals, fiind găsit vinovat de instanța din Maramureș și condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, precum și la obligația de plată, în solidar ANRE, a unor despăgubiri în valoare de circa 8 milioane de euro victimelor exploziilor survenite în 2012 într-o discotecă din Sighetu Marmației.

 

Decizia achitării totale a lui Georgescu (a fost achitat de toate capetele de acuzare, mai puțin de instigare la fals în înscrisuri oficiale, dar această faptă s-a prescris) este definitivă. De asemenea, instanța a dispus înlăturarea obligației lui Georgescu la plata de despăgubiri civile în solidar cu ANRE.

 

Sentința inițială

 

În 8 iunie 2017, Tribunalul Maramureș i-a condamnat la închisoare cu executare pe fostul administrator al firmei Berg Sistem Gaz Sighetu Marmatiei, Gheorghe Rasvan Enache (52 de ani) – 4 ani; Faur Valer – 3 ani; Georgescu Eugen – 3 ani; Dolca Vasile – 2 ani.

 

Alți șase inculpați (Ulici Daniel, Pătrăuș Adrian Ștefan, Pătrăuș Daniela, Lazarciuc Petru Andrei, Râșnoveanu Daniel, Țiplea Alexandru Marius) fiind condamnați cu suspendare – primii patru în 2013, după recunoașterea vinovăției, iar ceilalți în 2017. În judecată au fost trimise 10 persoane și doua entități juridice (ANRE și filiala din Sighetu Marmației a firmei Berg Sistem Gaz).

 

Firul rezolvării: cum scapi

 

După exploziile din 18 și 19 februarie 2012 din municipiul Sighetu Maramației (Maramureș), Georgescu a făcut parte din lotul reținuților și apoi arestaților, fiind acuzat de procurori că, în perioada 2007-2009, când era director general al ANRE, respectiv șef al Departamentului control și protecția consumatorilor, nu ar fi suspendat licențele și autorizațiile eliberate SC Berg Sistem Gaz SA, deși în 2007 și 2008 a fost sesizat de către subordonații săi cu privire la nereguli grave în activitatea firmei. Mai mult, conform procurorilor, Gerogescu a cerut i-a cerut unui agent constator ANRE să modifice raportul de inspecție, eliminând măsurile referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor.

 

Berg Sistem Gaz este firma care ar fi trebuit să instaleze un detector de gaze de interior la imobilul în care s-au produs exploziile, dar nu ar fi făcut-o pentru că acesta prezenta semnale că există gaz natural în imobil. În februarie 2012, cu câteva zile înainte de explozii, un angajat Berg Sistem Gaz a cerut proprietarului să scoată din priză detectorul, pentru a nu fi închisă automat alimentarea cu gaz a clădirii.

 

Georgescu a fost reținut și apoi arestat preventiv pentru 29 de zile, însă nu a rămas în arest decât cinci zile (în perioada 25-30 aprilie 2012). După arestare, în 25 mai, el a fost revocat din funcție de premierul Mihai-Răzvan Ungureanu, dar la scurtă vreme a revenit în ANRE în funcția (mai puțin vizibilă) de șef serviciu, fiind păstrat într-o funcție de conducere până la sfârșitul lunii februarie 2016.

 

După sentința din vara anului 2017, în octombrie 2017, ANRE a cumpărat serviciile unei case de avocatură specializată în cazuri similare, motivându-și decizia prin faptul că “angajatul Eugen Georgescu nu are nicio vină (…) ANRE acordă sute de licențe după ce constată că firmele solicitante îndeplinesc condițiile de furnizare, iar acestea au obligația să le respecte ulterior (…) ANRE nu poate face sute de controale pentru că nu deține personal în acest sens”. În plus, suma pe care trebuia să o plătească ca daune materiale și morale, în solidar cu Georgescu (aproximativ 8 milioane de euro) ar fi reprezentat peste 40% din veniturile totale prevăzute de bugetul ANRE pe 2017.

 

Catastrofa de la Euphobia

 

În noaptea de 18 spre 19 februarie, la ora 0.56, într-o discotecă (clubul Euphobia) din Sighetu Marmației aflată la subsolul unei clădiri a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. La ora 10, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi angajați Berg Sistem, poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii.

 

În cele două explozii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, 15 fiind aduse cu un avion militar la Bucureşti. Pe 19 februarie 2012, Silviu Comănici, directorul general al Berg Gaz Sistem Sighetu Marmației (firma era cea care ar fi trebuit să instaleze detector de gaze în clădire), rănit în explozie, a murit.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here