DECIZIE – Sigheteanul György Miklós Jakubinyi a devenit arhiepiscop emerit după ce a renunțat la funcția de arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

0
669
György Miklós Jakubinyi

SCHIMBARE. Sigheteanul György Miklós Jakubinyi (74 de ani) este, începând de astăzi, 22 februarie 2020, arhiepiscop emerit după ce la finalul anului trecut a renunțat la calitatea de arhiepiscop romano-catolic al Arhidiecezei de Alba Iulia, funcție în care a fost desemnat în urmă cu peste 25 de ani de Papa Ioan Paul al II-lea.

 

György Miklós Jakubinyi s-a născut în 13 februarie 1946, în Sighetu Marmației – pe atunci reședința județului Maramureș (interbelic), a urmat cursurile Școlii Medie nr. 2 din Sighet (fostul Liceu Maghiar, în prezent Colegiul Național Dragoș Vodă), și apoi al Institutului Teologic Romano-Catolic de rang universitar din Alba Iulia (absolvit în 1969), însă o importantă pondere în educația sa au avut-o călugării piariști. În 1969, a devenit preot.

 

În perioada 1970-1972, a studiat la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma devenind licențiat în teologia universală în limba germană, iar în perioada 1972-1974, la Institutul Biblic Pontifical din Roma devenind licență în studiile biblice. La 1 iunie 1978 a obținut titlul de Doctor în teologie la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta.

 

În 1990 a fost numit episcop-auxiliar al Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, episcop titular de Aquae Regiae și vicar general al Diecezei de Alba Iulia. În 1991 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea administrator apostolic al Ordinariatului pentru Armenii Catolici din România și în 8 aprilie 1994 a fost numit de către Sfântul Scaun arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.

 

După căderea comunismului a participat la Sinodul Episcopilor de la Roma în anii 1990, 1991 și 1999.

 

A studiat arheologie biblică și civilizații antice la Institutul Biblic Pontifical, însușindu-și mai multe limbi clasice și de cultură (vorbește ebraica, aramaica, greaca veche și latina) și stăpânind toate marile limbi de circulație internațională – franceza, germana, engleza, italiana, rusa. La 24 decembrie 2019, Jakubinyi György Miklós l-a informat pe Papa Francisc (foto mic dreapta, alături de Jakubinyi) de renunțarea la oficiul de arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia, activând până astăzi, când în Catedra Sfântului Petru din Alba Iulia va fi consacrat și înscăunat noul ahiepiscop, ca interimar (administrator apostolic). De astăzi încolo, Jakubinyi este arhiepiscop emerit.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here