DECIZIE – Patru persoane, dintre care trei din Borșa, arestate pentru 30 de zile în dosarul privind exploatarea prin muncă a unor persoane cu dizabilități psihice

1
1856

EXPLOATAREA PERSOANELOR VULNERABILE. Patru persoane, între care un funcţionar public, au fost reţinute de procurorii DIICOT Maramureş în dosarul privind exploatarea prin muncă a unor persoane cu handicap psihic și, ulterior, au fost arerstate preventiv pentru 30 de zile, până la 9 iunie 2023 inclusiv, în urma deciziei din seara de joi, 11 mai 2023, a magistratului de caz al Secției Penale a Tribunalului Maramureș, care a admis propunerea procurorului DIICOT Maramureș.

 

Cei patru sunt Vasile V. Timiș, Adriana V. Timiș, Ileana V. Timiș (toți 3 din Borșa, acuzați de trafic de persoane și supunere la muncă forţată/obligatorie) și Nicolae N. Vlad (şef al unui centru pentru persoane cu dizabilităţi din județul Vrancea – acuzat de trafic de persoane și complicitate la supunere la muncă forţată/obligatorie). Cei patru a cerut instanței luare măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, cererea fiind respinsă de magistratul Tribunaluluiu Maramureș.  Hotărârea poate fi contestată în 48 de ore de la pronunțare.

 

Conform DIICOT şi IGPR, începând cu anul 2009, trei dintre inculpaţi (familia Timiș) au recrutat, cu ajutorul unor funcţionari publici, 13 persoane vulnerabile, cu handicap psihic, internate în centre de recuperare şi reabilitare din judeţul Vrancea. Persoanele vătămate au fost induse în eroare, inculpaţii profitând de starea de vulnerabilitate a acestora, şi, ulterior, transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din judeţul Maramureş.

 

Acestora le-au fost reţinute documentele de identitate, acţiune de natură a asigura exploatarea lor pe o perioadă cât mai îndelungată, dar şi accesul la conturile bancare în care erau virate lunar indemnizaţiile de handicap. Despre șeful centrului pentru persoane cu dizabilități din județul Vrancea, DIICOT a precizat că „în iulie 2021, a recrutat pentru a fi exploatate prin muncă 3 persoane vătămate, persoane vulnerabile cu handicap neuropsihic instituţionalizate în centrul pe care îl conducea, profitând de autoritatea conferită de funcţia pe care o îndeplinea şi de starea de vădită vulnerabilitate în care se găseau victimele, pe care le-a predat inculpaţilor, pentru a fi transportate şi adăpostite în imobilele deţinute de către aceştia în oraşul Borşa, în scopul exploatării prin muncă.

 

Ulterior, i-a ajutat pe inculpaţi să continue activitatea de adăpostire şi exploatare prin muncă a persoanelor vătămate, prin îndrumarea acestora asupra creării unei aparenţe de legalitate a adăpostirii acestora, prin întocmirea şi acceptarea de documente care să justifice cazarea persoanelor vulnerabile în imobilele controlate de către aceştia”.

 

Persoanele vătămate au fost adăpostite în condiţii necorespunzătoare şi exploatate prin muncă (fiind obligate să aibă grijă de animale, să efectueze diferite activităţi agricole şi să muncească în unităţile de cazare deţinute de inculpaţi în oraşul Borşa – ba au fost împrumutate ocazional și altor persoane din localitate pentru a presta diferite munci), fiind ameninţate și agresate, acte care au terminat o puternică stare de temere în rândul lor.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Să raspunda toți ,și primarul si asistența socială ,sunt neamuri cu primarul timiș ioan , în borșa persoanele cu handicap grav ,nu își primesc sporul de 15% angajati pentru aceștia amărîți , primarul a dat din bugetul primariei ,lemne pentru toate parohile ,lemne aduse la poarta preoților , acolo sunt bani , acum cîțv-a ani a vrut să de-a 30.000 lei pe fiecare parohie ortodoxă din borșa, daca vorbim de preoți ,pentru ei sunt bani ,dar pentru persoane vulnerabile nu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here