DECIZIE INSTANȚĂ – Drusal poate aplica tariful de tratare mecanică şi sortare de 65,32 lei/tonă: cele 31 de UAT-uri trebuie să îl plătească retroactiv, cu tot cu penalități

0
735

CÂND PROSTIA SE PLĂTEȘTE. Consiliul Județean Maramureș a pierdut, pe fond, procesul cu operatorul de salubritate Drusal SA, instanța de judecată hotărând că firma a fost prejudiciată din luna februarie 2021 prin refuzul plății tarifului de tratare mecanică şi sortare (tarif TMS), în cuantum de 65,32 lei/tonă, deşeurilor biodegradabile şi reziduale mixte colectate din zona I Maramureş (care cuprinde 31 de UAT-uri, printre care și municipiul reședință de județ, Baia Mare).

 

Conform sentinței Tribunalului Maramureș (care nu este definitivă, încă, putând fi atacată cu apel), Drusal are dreptul de a aplica tariful TMS, care le-a fost respins de aproape 2 ani. E vorba de circa 200.000 lei + TVA / lună pentru toată zona I, din care municipiului Baia Mare îi revine circa 130.000 lei + TVA / lună. La acestea se adaugă penalități de întârzire. De asemenea, CJ Maramureș a fost obligată de instanța de judecată să plătească firmei Drusal și 17.037 de lei (cheltuieli de judecată – onorariu avocatului și taxa judiciară de timbru).

 

Surse direct implicate au explicat, pentru 2mnews, că această taxă (TMS) era aprobată prin act adițional, iar Dursal o aplica la factura către UAT-uri, însă decizia de a nu fi plătită pe situații de lucrări a luat-o ADI Deșeuri (condusă de Romeo Dobocan – PMP), iar în baza acelei decizii unele UAT-uri (printre care și Baia Mare) refuzau să o plătească.

 

În consecință, în iulie 2022, după ce a epuizat totate tenativele de conciliere la nivel administrativ, Drusal a dat în judecată contractorul (care este CJ Maramureș), cerând instanței să constate legalitatea tarifului, ceea ce s-a întâmplat. Surse administrative au precizat că primarii, care sunt acum obligați să plătească taxa cu tot cu penalitățile aferente, se vor îndrepta împotriva ADI cerând să plătească această entitate (cel puțin penalitățile, care nu sunt mici), pentru că decizia de a nu se plăti taxa (facturile erau plătite parțial, scăzându-se respectiva taxă) a fost luată de ADI Deșeuri.

 

Hotărârea a fost luată de instanță în 13 decembrie 2022. Între timp, în Baia Mare au fost propuse tarifele pentru taxa specială de salubrizare pentru anul 2023, persoanele fizice (cetățenii) urmând să plătească 12 lei/lună/persoană; firmele și instituțiile 717,53 lei/tonă pentru deșeuri umede și 775,50 lei/tonă pentru deșeuri reciclabile.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here