DECIZIE – În dosarul „Mită pentru pirită”, sentința pentru elvețianul Wermelinger va fi pronunțată în 8 iunie: ceilalți 4 inculpați, printre care și primarul Cherecheș, mai așteaptă

0
1244
Marco Wermelinger, Cătălin Cherecheș

DOSAR DISJUNS. Contestația făcută de bogatul elvețian Marco Wermelinger privind durata/tergiversarea procesului în care DNA i-a trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată și dare de mită sau complicitate la dare de mită pe primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, Wermelinger și alți 3 angajați ai elvețianului (Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai) nu a rămas fără urmări în dosarul cunoscut sub denumirea Mită pentru pirită.

 

După ce Curtea de Apel Cluj a decis că instanța de fond (Tribunalul Maramureș) trebuie să finalizeze procesul până la 1 decembrie 2023 (aveți detalii în articolul 2mnews AICI), în această săptămână instanța maramureșeană a hotărât să disjungă cauza (adică să despartă ceea ce judecătorul consideră a fi două litigii care au fost unite, pentru a le cerceta/soluționa separat).

 

Astfel, elvețianul Wermelinger a fost extras din dosar și în privința sa pronunțarea soluţiei a fost anunțată pentru data de 8 iunie 2023. Ceilalți 4 inculpați (Cherecheș, Trifa și cei doi Mihai) vor continua să fie judecați într-un nou dosar, care are programat ca termen viitor 13 iunie 2023 (pentru că aceștia nu au reclamat durata procesului, tergiversarea, din 21 septembrie 2018 și până acum, fiind cauzată în cea mai mare măsură tocmai de inculpați).

 

Conform legii, o cauză/un dosar poate fi disjuns (litigii cu privire la unii inculpaţi sau unele dintre infracţiuni să fie judecate separat) din oficiu (la inițiativa judecătorului), la cererea procurorului ori a inculpaților.

 

Cazul „Mită pentru pirite”

 

Speța este cunoscută ca „Dosarul Werco – Mită pentru pirită” și a fost generată, conform procurorilor anticorupție, de faptul că în anul 2013 primarul Cătălin Cherecheș a pretins și a primit 150.000 de dolari de la firma elvețianului Marco Wermelinger (traderul de metale neferoase Werco Trade AG, care a cumpărat de la Remin peste 500.000 de tone de pirită auriferă și o transporta de la Flotația Centrală în Portul Constanța). Mita ar fi fost dată pentru ca Primăria Baia Mare să elibereze o autorizație de acces/tranzit a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare.

 

DNA a precizat că șpaga a fost disimulată de Wermelinger în două contracte de sponsorizare (unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal feminin a municipalității, HCM Baia Mare – din sponsorizarea către HCM, 50.000 de lei au fost virați în contul trustului de presă eMaramureș, care îi aparținea lui Cherecheș prin interpuși).

 

De asemenea, ulterior, primarul Cherecheș ar mai fi cerut 12.000 de lei de la alți doi inculpați, reprezentați ai firmei elevețiene (Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), tot sub forma unei sponsorizări pentru HCM Baia Mare, contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale în această cauză.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here