DECIZIE IMPORTANTĂ – Guvernul va finanța închiderea și ecologizarea iazului de decantare a sterilului minier din Tăuții de Sus: proiectul va dura 2 ani

1
824

S-A MODIFICAT LEGEA. Iazul de decantare de la Tăuții de Sus, rezultat în urma prelucrării minereurilor neferoase în Uzina de Preparare a Minei Baia Sprie și care conține 13,5 milioane de tone de steril minier depozitat în perioada 1962-2003, va fi închis și ecologizat în următorii 2 ani, în urma modificării legislației, respectiv a unei Hotărâri de Guvern care datează din anul 2020.

 

Joi, 2 iunie 2022, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Economiei de a modifica respectiva hotărâre care făcea imposibilă finanțarea din Fondul pentru Mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor miniere. Practic, noua Hotărâre de Guvern, generată în principal de situația iazului de la Tăuții de Sus (proprietate a Companiei Naționale Remin SA Baia Mare), a actualizat (prelungit) termenele până la care se pot închide și ecologiza aceste obiective miniere care reprezintă o sursă de poluare.

 

Iazul Tăuţii de Sus este situat în estul Iazului de la Flotația Centrală, având o parte care se suprapune peste acesta (este una dintre sursele semnificative de poluare a localităților Baia Sprie și Baia Mare și a celor din împrejurimile acestora). Ce mai trebuie făcut până la începerea efectivă a lucrărilor? Trebuie obținute “actele de reglementare, iar lucrările de ecologizare vor putea începe în anul 2023, în funcţie de finalizarea procedurilor de achiziţie”, a precizat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

 

Ce înseamnă obținerea actelor de reglementare? Este necesară refacerea documentaţiilor tehnice, obţinerea avizelor, acordurilor şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare, iar apoi lucrarea se introduce în procedură de achiziţie publică (licitație), termenul de finalizare urmând să fie stabilit și ținând cont de perioadele de întreruperi tehnice şi tehnologice cauzate de condiţiile meteorologice. Specific, pentru Iazul de la Tăuții de Sus, durata de implemntare a proiectului de ecologizare este, conform Hotărârii de Guvern din 2 iunie 2022, de 2 ani (24 de luni).

 

Ce este important în privința documentului adoptat de Guvern? Că statul a repartizat (și s-a angajat că va repartiza până la finalizarea proiectelor) sume pentru programul anual de refacere ecologică a siturilor afectate de industria minieră la obiective miniere specifice, în acestea fiind inclus și iazul din orașul limitrof Băii Mari.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Întrebare…întrebătoare !
    Ce,se întâmplă cu terenul de sub acest iaz care a aparținut statului dar,nu mai aparține statului și ptr care statul, se zice ca plătește anual zeci de mi de euro chirie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here