DECIZIE – Grădinița din Baia Mare declarată din 2020 în risc seismic I, inclusă pe prima listă a unităților de învățământ a căror reabilitare va fi finanțată de stat

0
1531

REABILITARE SEISMICĂ. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat lista primelor 31 de unităţi de învăţământ care vor primi finanţare prin Programul naţional de investiţii „Şcoli sigure şi sănătoase”, printre unitățile de învățământ încadrate în clasa de risc seismic I care vor fi consolidate seismic, reabilitate, modernizate şi eficientizate energetic este și Grădinița nr. 20 (cu program normal) din Baia Mare.

 

Finanţarea lucrărilor este asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar Primăria Baia Mare răspunde de modul în care sunt realizate aceste lucrări. Conform strategiei aprobate de minister, nu trebuie întocmite documentaţii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic, acesta (împreună cu expertiza și a costului standard pe metru pătrat la consolidare) urmând să stabilească valoarea totală a investiției, finanţarea urmând să fie „acordată urgent”, conform ministrului Cseke. Contractele de finanţare se încheie pentru o perioadă de 3 ani.

 

Grădiniţa cu Program Normal nr. 20 din Baia Mare – localizată pe Bulevardul Regele Mihai I (fostul Bulevard București) nr. 20 – a fost stabilită ca având risc seismic de grad I în urmă cu… 2 ani, în anul 2020, când Primăria Baia Mare a vrut să o introducă într-un program de reabilitare și pentru obținerea fondurilor necesare s-a efectuat și o expertiză de risc seismic. Așa s-a descoperit că imobilul în care erau peste 60 de copii preșcolari se poate prăbuși în cazul unui cutremur (chiar dacă de afară, nu pare – vedeți imaginea).

 

Cei 60 de copii de la Grădinița nr. 20 au fost relocați la Liceul „Emil Racoviță”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here