DECIZIE – Campioana Știința Baia Mare se califică în semifinala Cupei României fără să joace: Gura Humorului a declarat forfait la meciul din sferturi

0
239

CUPA ROMÂNIEI 2022. Ediția 2022 a Cupei României la rugby a pornit la drum cu doar 8 echipe înscrise în competiție (pentru cei mai puțin familiarizați cu acest sport, în rugby-ul românesc există 4 echipe-dominante, Știința Baia Mare, Dinamo, Steaua și SCM Timișoara – restul echipelor sunt la foarte-foarte mare distanță valorică de cele enumerate). Implicit, competiția începe cu faza sferturilor de finală.

 

Campioana en-titre, Știința Baia Mare trebuia să joace, conform tragerii la sorți, cu una dintre nou-promovatele prin decizia federației de profil, respectiv cu Rugby Club (RC) Gura Humorului. Meciul urma să se dispute pe terenul băimărenilor, dar nu se va mai disputa, moldovenii declarând forfait (meciul va fi adjudecat de Știința, la masa verde, cu 5-0). În consecință, fără să joace un minute, băimărenii s-au calificat în semifinală.

 

Știința Baia Mare ar fi jucat partida cu cei din Gura Humorului fără 5 titulari (nu c-ar fi contat…), pilierul Domiţian Mureşan, jucătorii de linia a II-a Ştefan Iancu și Florian Roşu, mijlocaşul la grămadă Vlăduţ Bocăneţ și centrul Jason Tomane fiind selecționați în lotul Lupii României pentru ultimele meciuri din grupele Rugby Europe Super Cup, iar în ziua meciului de Cupă, pe 15 octombrie, erau în Georgia pentru meciul cu RC Batumi.

 

Cel mai probabil, adversarii din sferturi (RC Gura Humorului) au ales să scutească niște bani (cheltuiți cu deplasarea la Baia Mare) și, cel mai probabil, o nouă rușine. Argument: cea mai recentă întâlnire dintre cele două echipe a fost în urmă cu 4 luni, în sezonul regular al Ligii Naționale, în 11 iunie  2022, meci disputat pe Stadionul Tineretului din Gura Humorului, Rugby Club Gura Humorului fiind efectiv masacrată de campioana națională, CSM Știința Baia Mare. Scor: 0-114. Băimărenii au marcat în acel meci… 17 eseuri, iar diferența de greutate a grămezilor a fost de… 125 de kilograme (!) în favoarea campioanei.

 

La finalul sezonului regular, RC Gura Humorului a ocupat locul 5 (din 7) în grupă și activează în play-out. În acest moment, RC Gura Humorului este pe locul 8 (din 10) în play-out, cu o victorie, un egal și 3 înfrângeri în primele 5 etape.

 

În fine, Știința Baia Mare va juca primul său meci din această ediție a Cupei României direct în semifinală, în 30 octombrie 2022 (calendarul inițial al competiției s-a decalat), cu CSA Steaua București, a anunțat clubul băimărean. Este posibil, însă, ca și această dată de disputare a semifinalei să se schimbe, în 30 octombrie fiind programat și ultimul meci al selecționatei Lupii României (din care fac parte mai mulți jucători ai celor două echipe), în Israel, împotriva echipei Tel Aviv Heat.

 

În ultimul meci dintre cele două formații, disputat în etapa a 4-a a play-off-ului Ligii Naționale la Baia Mare, în 3 septembrie 2022, CSM Știința Baia Mare s-a impus cu 10-8 (0-3) în fața CSA Steaua București. Ultimul joc dintre cele două formații disputat la București, cel din etapa 1 a play-off-ului, din 13 august 2022, s-a încheiat tot cu victoria băimărenilor, cu 24-30 (6-18).

 

Despre finala Cupei României, programată inițial pe 26 octombrie, apoi pe 29 octombrie, se știe doar că va avea loc în luna decembrie, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. Actuala deținătoare a Cupei României este SCM USV Timișoara, echipă care a învins în finala ediției 2021 pe CSM Știința Baia Mare cu 22-15 (meciul s-a disputat în aprilie 2022, fiind reprogramat din cauza carantinei impuse în decembrie 2021 echipei băimărene, la revenirea acesteia din turneul în Africa de Sud).

 

* Foto: @FRR (imagine de la ultimul joc la București între Steaua și Știința)

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here