DECIZIE – A fost schimbat formatul primei ligi valorice la rugby: 15 echipe în Liga Națională, campioana Știința Baia Mare va juca în Grupa regională 1

0
410

RUGBY – LIGA NAȚIONALĂ. Începând din acest sezon (2022-2023), Federaţia Română de Rugby a schimbat formatul primei ligi valorice, din cauza numărului redus de echipe din SuperLigă, noul format, denumit Liga Naţională de Rugby şi cuprinzând 15 echipe împărțite în sezonul regulat în două grupe regionale, comasând SuperLiga și Divizia Națională de Seniori (a doua divizie valorică).

 

Astfel, campioana națională en-titre, CSM Știința Baia Mare, va activa în Grupa 1, alături de SCM-USAMVB Timişoara, CSU Cluj, CS Ştiinţa Petroşani, RC Gura Humorului, CSM Suceava, CSU Arad, CSU Alba Iulia. Grupa 2 va fi constituită din echipele: CSA Steaua, CS Dinamo, CS Năvodari, RC Bârlad, CSM Galaţi, RC Griviţa, CS Poli Iaşi.

 

Noul regulament de desfășurare al Ligii Naționale prevede că în fiecare grupă se va juca pe sistem fiecare cu fiecare, un singur meci (respectiv, în Grupa 1 echipele vor juca 7 partide, iar în Grupa 2, 6 partide). În urma acestei faze, primele două clasate din fiecare grupă se vor califica în play-off, iar restul vor juca în play-out.

 

Cele 4 echipe calificate în play-off vor juca pe sistem fiecare cu fiecare tur-retur (respectiv 6 meciuri fiecare), primele două urmând să se califice în semifinale (care se vor desfășura după sistemul locul 1 – locul 4 și locul 2 – locul 3), câștigătoarele urmând să-şi dispute finala, iar învinse, finala mică  – în play-out, cele 11 echipe vor juca după sistemul din faza regulată (fiecare cu fiecare, un singur meci, adică 10 meciuri pentru fiecare echipă).

 

În pofida diferențelor de nivel valoric dintre echipele din SuperLiga și Divizia Națională de Seniori, conducerea FRF speră să reducă decalajul în următorii 3 ani. Noul format a fost agreat cu cluburile și a avut ca strategie de bază reducerea impactului financiar la cluburi, pentru ca noua competiție să fie cât mai ușor de suportat din acest punct de vedere de participanți.

 

De asemenea, s-a decis ca ediţia 2022 a Cupei României să fie programată în funcţie de programul competiţional intern şi internaţional (finala ediției 2021, dintre Știința Baia Mare, deținătoarea trofeului, și SCM Timișoara, se va disputa pe 2 aprilie 2022), iar la competițiile de rugby 7 să participe echipele înscrise în Liga Naţională de Rugby sau cele care au înscrise în competiţiile naţionale minimum două echipe de juniori.

 

* Foto generică: @Virgil Simonescu (Life Press Photo)

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here