DECIZIE – A fost aprobată finanţarea din bugetul statului pentru construcţia a 6 creşe noi în Maramureș: beneficiari, 5 oraşe şi o comună

0
738

ÎNCĂ 6 CREȘE NOI ÎN MARAMUREȘ. Joi, 24 februarie 2022, Ministerul Dezvoltării a aprobat finanţarea din bugetul statului pentru construcţia a încă 142 de creșe noi, moderne și eficiente energetic (acestea se adaugă celor 138 de creșe noi a căror finanțare a fost aprobată în august 2021), din care 6 vor fi amplasate în Maramureș, în 5 orașe și o comună din județ.

 

În România există în acest moment doar 395 de creșe, cu o capacitate totală de circa 22.300 de copii.

Astfel, pe lângă cele 3 creșe noi a căror finanțare a fost aprobată la sfârșitul lunii august 2021 – și care vor fi amplasate în Baia Mare (două, respectiv una de dimensiune mare – cu capacitate de 100-110 copii – și una de dimensiune mică – cu capacitate de 40-50 de copii) și în Sighetu Marmației (o creșă de dimensiune mijlocie, cu capacitate de 60-70 de copii), astăzi a fost aprobat ordinul de ministru privind finanțarea a alte 6 creșe.

 

Acestea vor fi amplasate în orașele Borșa și Vișeu de Sus (creșe mari – cu capacitate de 100-110 copii), Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Ulmeni și Copalnic Mănăștur (creșe mici – cu capacitate 40-50 de copii) – o lămurire în privința aprobării construirii creșelor în comune: acestea trebuiau să cumuleze îndeplinirea a două condiții, respectiv să aibă peste 5.000 de locuitori și cel puţin 100 de nou-născuţi înregistrați ultimul an.

 

Practic, după edificarea celor 9 creșe noi în Maramureș, capacitatea totală a celor din județ va crește cu 650 de locuri. Primăriile pentru care a fost aprobată astăzi finanţarea au la dispoziţie 60 de zile pentru a depune documentaţia necesară realizării obiectivelor de investiţii.

 

Clădirile sunt prevăzute cu spălătorie, bucătărie, cabinet medical, sală multifuncțională, spații administrative și terenuri de joacă în aer liber. De asemenea, pe acoperiș sunt prevăzute panouri fotovoltaice (pentru a asigura un aport de energie verde), iar geamurile, ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, pentru a fi nevoie de resurse minime pentru asigurarea temperaturii optime.

 

Autoritățile publice locale (primăriile) din localitățile în care a fost aprobată finanțarea construirii creșelor trebuie să pună la dispoziția autorității (Ministerul Dezvoltării / Compania Națională de Investiții) terenul necesar construcției. În acest moment, Ministerul Dezvoltării are alocate, din bugetul naţional, dar şi din fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 230 de milioane de euro pentru construirea de creşe noi, însă ministrul Cseke Attila a precizat că fondurile vor fi majorate.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here