DECIZIE – 33 de meșteri populari din Maramureș fac parte din Ruta Cultural-Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”

0
1343

RUTA MEȘTERILOR POPULARI – MARAMUREȘ. În cadrul ediției de toamnă a Târgului de Turism al României 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România”, demers prin care sunt promovate și meșteșugurile tradiționale maramureșene.

 

La baza includerii județului Maramureș în această rută au stat eforturile Consiliului Județean Maramureș de promovare a identității culturale și a valorilor tradiționale, prin elaborarea rutei „Meșteri și meșteșuguri”, care a obținut în primăvara anului 2021 certificarea din partea ministerului de resort.

 

În ruta elaborată de Consiliul Județean Maramureș au fost incluși 33 de meșteri populari din județ, reprezentativi pentru meșteșuguri precum: țesutul, olăritul, lemnăritul, pielăritul, închistritul ouălor, iconografia pe sticlă, confecționarea măștilor și confecționarea pălăriilor de paie. Având în vedere valoarea inestimabilă și diversitatea meșteșugurilor promovate, parcurgerea acestei rute constituie o veritabilă lecție de tradiție, cultură, istorie, artă și creație populară.

 

Cei 33 de meșteri din județul Maramureș sunt: Daniel Leș, Dumitru Tincu Pop, Vasile Chira, Petru Codrea, Alexandru Arvai, Antonela Ciocan, Dana Dobrai, Dan Avram, Florica Vâț, Florin Teleptean, Gheorghe Mihuț, Gheorghe Popovici, Gheorghe Roman, Gheorghe Uță, Ileana Bizău, Ileana Erdeli, Ileana Părasca Toma, Ioachim Rus, Ioana Creț, Ioana Mihuț, Ioan Sabo, Maria Demian, Maria Georgeta Iuga, Mihaela Tibil, Nicoale Șerban, Nicu Pop, Olga Keller, Reghina Cozma, Rodica Sabadîș, Ștefan Fărcaș, Vasile Șușca  – în ruta „Meșteri și meșteșuguri”, elaborată în anul 2021, au fost incluși alți doi meșteri populari din Maramureș, care, din păcate, anul acesta au decedat: Toader Bârsan și Victoria Berbecar.

 

Alături de județul Maramureș, în Ruta Cultural Turistică „Meșteri populari și meșteșuguri tradiționale din România” mai sunt cuprinse județele: Botoșani, Iași, Suceava și Neamț.

 

* Foto mare – colaj 2mnews: @Dan Cristian Popovici (Photon Media) @ Annika Sandor (Capturing Romania)

 

Biroul de presă al Consiliului Județean MaramureșATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here