DECES – Ion Besoiu a încetat din viață azi dimineață, la vârsta de 85 de ani

0
326

PIERDERE. Actorul român Ion Besoiu a murit miercuri, 18 ianuarie, la spitalul Fundeni din capitală, unde se afla internat din cauza unor mai vechi probleme de natură cardiacă.

 

Născut la Sibiu, pe data de 11 martie 1931, Ion Besoiu face parte din generația de aur a cinematografiei și teatrului românesc, de-a lungul carierei sale, el apărând în numeroase filme și piese de teatru semnate de regizori consacrați. Printre altele, el a jucat în filmele: „Nemuritorii”, „Toate pânzele sus”, „Mihai Viteazul”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și Umbre”, precum și în numeroase piese de teatru în care a interpretat roluri antologice printre care Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

 

Actor renumit și director (între 2004 – 2017) al Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București, Ion Besoiu era cetățean de onoare al orașului natal (din anul 2001) și fusese decorat în același an cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler. De asemenea, el era laureat al Premiului de Excelență al Cinematografiei Române, care i-a fost decernat în anul 2002.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here