DECES – A murit Toader Bârsan (78 de ani), unul dintre cei mai mari făuritori de porți maramureșene

0
4276
Toader Bârsan

VESTE TRISTĂ. A murit meşterul cioplitor Toader Bârsan (29 februarie 1944 – 4 ianuarie 2022) din comuna Bârsana, unul dintre cei mai cunoscuți făuritori de porți din lemn maramureșene. Toader Bârsan avea 78 de ani și a fost declarat Ambasador al turismului maramureşean, însă poate cel mai mare regret/nedreptate în privința sa este că nu a fost declarat Tezaur Uman Viu, un titlu mult mai important, pe care-l conferă Ministerul Culturii.

 

În urmă cu peste 5 decenii, Toader Bârsan a redescoperit tehnica de lucru prin care se făurește un lanț dintr-o singură bucată de lemn. Și nu a ținut secretă tehnica, ci a împărtășit-o și altora.

 

Toader Bârsan s-a născut la Bârsana, pe 29 februarie 1944 și obișnuia să spună că rămâne veșnic tânăr, pentru că ziua sa este aniversată doar o dată la 4 ani, așa că vârsta sa se-mparte mereu la 4. Folosea doar unelte manuale, deși i-ar fi fost mai ușor altfel.

 

A primit atâția vizitatori în atelierul său câți o biserică UNESCO – se spune că dacă ai fost în Bârsana și n-ai intrat pe strada Principală nr. 520, n-ai fost cu folos în Maramureș. Avea poarta deschisă oricui, doar era Creatorul Porților din lemn, cu arborele vieții de care aparțin funia, colacul – bogăția interioră și rozeta – soarele, fagurele de miere și peștele – simbolul curăţeniei sufletești.

 

A construit porți maramureșene (una chiar pentru Muzeul Smithsonian din Washington), biserici, troițe cât să-i ajungă pentru mai multe vieți. A trăit însă doar una aici, pe Pământ, dar a trăit-o cum a învățat de la strămoșii săi: cu dalta-n mână, făurind frumos.

 

Dumnezeu să-L odihnească!



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here