DECES – A murit procurorul băimărean Zoltan Istvan Varga (52 de ani): a fost procurorul de caz din explozia de la Siromex soldată cu moartea unui polițist

0
4444

MAGISTRAT. Procurorul Zoltan Istvan Varga a murit la vârsta de 52 de ani. Varga s-a născut în Satu Mare, la 31 august 1969 și a intrat în magistratură în urmă cu 17 ani, în ianuarie 2004, și în toată această perioadă a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare – locuia în orașul Tăuții Măgherăuș. El a fost procuror de caz în vara 2015 în speța privind producerea ilegală de alcool etilic în unitatea de producție din satul Bușag a firmei băimărene Siromex Drinks SRL, controlată de omul de afaceri Călin Mircea Petrușca.

 

În 8 iulie 2015, procurorul Varga, din postură de coordonator şi conducător al echipei (din care făceau parte polițiști și inspectori vamali), a efectuat o percheziție la fabrica lui Petrușca și a descoperit o cantitate de alcool etilic produs ilegal (firma avea autorizația revocată). După ce procurorul a dispus ca polițiștii (lucrători la Serviciul pentru Activități Speciale – SAS) să extragă dintr-un rezervor de 28.000 de litri cantitatea de alcool etilic descoperită, pentru confiscare, din cauza soluției tehnice alese rezervorul a explodat, accidentul ducând la moartea polițistului Cristian Florin Mihalca (28 de ani) și la rănirea altor două persoane.

 

Procurorii criminaliști de la Parchetul General care au anchetat speța au conchis că vinovat pentru producerea accidentului mortal este doar administratorul Petrușca (trimis în judecată în mai 2018) și au clasat cauza față de procurorul Varga pe considerent că decizia procurorului de a scoate alcoolul din rezervor este legală, iar răspunderea sa este doar cu privire la respectarea codului de procedură penală cu ocazia percheziției. Ulterior, cazul a fost investigat și de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here