DATORI VÂNDUŢI – Primăria Baia Mare plăteşte peste 333.000 euro pe lună pentru creditele bancare luate până acum

2
778
Marinel Rob, primarul interimar al Băii Mari

DEZASTRU. Ştiţi cât de neagră e situaţia financiară a municipiului Baia Mare? Mai neagră decât un coşar ieşit de pe horn. Mai neagră decât ceea ce „vedeţi” atunci când ţineţi ochii-nchişi – „larg închişi”. Dacă până acum a fost rău şi credeaţi că mai rău nu se poate, v-aţi înşelat. Se poate. Şi chiar este. Ceea ce urmează nu ţine loc de bau-bau, nu e izvorât dintr-un pesimism atroce, ci din adevărul nespus până acum. Şi pe care e bine să-l cunoaşteţi, chiar dacă vă-ntristează, vă descurajează, vă dezgustă, vă indignează.

 

Bugetul pe 2017 al Băii Mari e ca un acrobat beat care merge pe o sârmă slăbită pe alocuri şi nici măcar nu are montată plasa de siguranţă. E pentru prima oară după atât de mulţi ani când oraşul nu are acces la o linie de credit bancar (aşa-numita „plasă de siguranţă financiară”). În plus, trebuie plătite creditele cu care ne-am achitat fala pe care nu ne-am permis-o – echipe sportive, spectacole cu duiumul, floricele, arteziene, luminiţe, cheltuieli exagerate, „decoraţiuni ale vieţii”.

 

Aceste credite s-au epuizat şi trebuie plătite din bugetul public. Numai ratele bancare se ridică în acest an la 1,5 milioane de lei pe lună (conform declaraţiei oficiale ale primarului interimar Marinel Rob). Adică 333.333 euro pe lună. Lună de lună. La asta se adaugă şi faptul că printre cele 162 de taxe desfiinţate de Guvernul PSD-ALDE (fapt care a îmbucurat mare parte a populaţiei), suficient de multe aduceau bani la bugetul municipiului. Acum, această pârghie de acumulări financiare a dispărut.

 

Dacă peste cele două minusuri pentru bugetul Băii Mari se adaugă şi decizia majorării salariului minim pe economie şi majorările salariale la funcţionarii publici, ceea ce din nou apasă edificator pe umerii şi aşa cocârjaţi ai municipalităţii, aveţi imaginea reală a puşculiţei publice din 2017. Nici măcar să nu şoptiţi, pentru că se întoarce ecoul – puşculiţa e goală, ca împăratul naiv din poveste înşelat de nişte pseudo-croitori de lux. Numai că acum împăratul gol e oraşul ăsta numit Baia Mare. Îi cunoaşteţi cumva şi pe pseudo-croitorii escroci? Unii credeau că am dus-o deplorabil în 2016… Ce naivi!

 

Sper că nu v-am descurajat pe toţi, însă dacă e aşa, îmi cer scuze sincere pentru că v-am spus adevărul şi vă rog ceva: Ultimul să stingă lumina – ştiu, e un nonsens, dar aşa se spune.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here