DATORI PE VIAȚĂ – Fosta companie minieră Remin a raportat profit de 2,6 milioane de lei în primele 6 luni ale anului: de ce este neimportant acest aspect

1
1372

APARENTUL REVIRIMENT – O ANALIZĂ 2MNEWS. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare, deținută de statul român prin Ministerul Economiei și menținută în al 12-lea an de insolvență fără niciun plan de reorganizare, a încheiat anul trecut cu a doua cea mai mare pierdere anuală netă din ultimii 10 ani. Totuși, după prima jumătate a anului 2021, Remin a înregistrat un profit de 2,68 de milioane de lei.

 

Acest profit înregistrat după primele 6 luni ale anului 2021, vine după pierderea netă de peste 11,3 milioane, aferentă anului 2020. Trece Remin pe profit în 2021? Nu e sigur, pentru că și la jumătatea anului 2020 raporta un profit de 165.000 lei, însă a încheiat anul cu o pierdere de 11,3 milioane de lei. Însă chiar dacă firma ar reintra pe profit, aspectul este mai puțin important pentru fondul problemei Remin.

 

De ce? Pentru că în cei 12 ani de insolvență, datoriile Remin s-au majorat cu peste 78,5 de milioane de lei, ajungând la jumătatea acestui an la peste 656,3 milioane de lei (astăzi, suma datoriilor Remin este echivalentă cu peste 132,6 milioane de euro). Iar la cifre de afaceri de 7-8 milioane de lei/an, din care 6 milioane de lei sunt cheltuieli cu personalul, este insignifiant dacă obții sau nu profit, în contextul în care ai de rezolvat o datorie de 656 de milioane de lei.

 

Pentru o mai bună înțelegere: dacă acum Remin vinde tot ce mai deține reușește să plătească… o jumătate din datorii. Practic, deși compania pe care statul român o deține în Baia Mare și-a vândut de-a lungul celor 12 ani de când e menținută în insolvență bunuri și proprietăți (printre care și peste 506.542 de tone de pirite aurifere de Șuior) nu doar că nu reușește să-și reducă din datorii, ci se adâncește mai mult în acestea.

 

Doar în prima jumătate a acestui an datoriile Remin s-au majorat față de finalul anului trecut cu peste 3,8 milioane de lei, adică la datoria avută, compania a adaugat în perioada ianuarie-iunie încă aproape 650.000 lei în fiecare lună care a trecut. În 2012, când a intrat în insolvență, Remin avea datorii de 577,4 milioane de lei. Astăzi, datoriile Remin au crescut la 656,3 milioane de lei.

 

Procesul privind insolvența istorică a Remin SA se judecă la Tribunalul Timiș, unde a fost strămutat. Conform înregistrării oficiale, Remin are ca activitate principală extracția minereurilor neferoase, numai că mineritul nu mai există în Maramureș din anul 2007.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Este,cazul ca ,cei abilități sa verifice cine și de ce tine de 13 ani în insolventa in perioada de observație acest debitor Remin ,în condițiile în care acumulează datorii iar legea spune ca nu poți sa acumulezi datorii în perioada de observație.
    Tot ,cei abilități ar trebui sa verifice rapoartele pe care adm. judiciari le trimit către judecătorul sindic , sa se verifice dacă adm judiciari informează despre faptul ca debitorul acumulează datorii.
    Adm.judiciari conform rapoartelor Remin au încasat pana acum sute de mii de euro doar ptr faptul ca au vândut bunuri ale Remin.Acum au reușit sa convingă Cmitetul Creditorilor sa voteze ptr ca adm judiciari sa vinda alte bunuri ale Remin.Creditorul majoritar AAAS, cere debitorului Remin mai multe lămuriri cu privire la patrimoniu !
    Finanțatorul,debitorului Remin respectiv Conversmin cere de la debitor sa returneze o suma impresionanta.
    La,ora actuala acest debitor trăiește din banii primiți de la Conversmin dar nu ptr activități de exploatare ,ar trebui și aici verificat ce activități desfășoară debitorul ptr bani care ,ii primește de la Conversmin.
    Ar,mai trebui verificate documentele pe care Remin le-a depus la judecătorul sindic ptr a prelungi starea de insolventa.
    Este ,curios cum acest debitor poate sa raporteze profit .Întrebarea este de unde și cum realizează profitul ?
    Oare ,profitul se datorează cursului dolarului aplicat la contul în valuta a debitorului ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here