DATE OFICIALE – Podul de la Ulmeni: câți bani a înghițit, câți bani mai trebuie și care este stadiul de realizare al lucrărilor

3
4366
Lucian Morar și Gabriel Zetea

ANALIZA UNEI INVESTIȚII. Podul de la Ulmeni, care din 2015 se chinuie haotic să treacă o distanță de 170 de metri (din care 100 de metri peste apă) peste râul Someș, este realizat în procent de 82%, conform unor date oficiale, din noiembrie 2019, ale Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

 

De ce durează atât edificarea unui pod în contextul în care Someșul nu-i Dunărea? – e drept, nici constructorul (Ioan Băbuț – administratorul firmei Forstinger SRL Baia Mare), nu-i Apolodor din Damasc, ba mai mult este la prima construcție de acest gen, deci are experiență 0 – conform propriilor declarații, firma având la activ 15 poduri de mici dimensiuni, niciunul de această anvergură.

 

Banii pentru pod

 

Podul peste Someș de la Ulmeni trebuia finalizat, conform contractului, în martie 2017, însă termenul a fost mereu prelungit, ca și finanțarea, care s-a gonflat pe parcursul realizării de la 8,42 milioane lei + TVA, la 11.036.771,44 lei (sumă care conține TVA), conform ultimei actualizări a indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local Ulmeni în 4 aprilie 2019 (Hotărârea nr. 15/2019).

 

Sigur, ministerul responsabil (MLPDA) era convins în noiembrie 2019 că podul de la Ulmeni are, în continuare, valoarea stabilită prin contractul de finanțare din 2015, respectiv 10,5 milionane de lei (exact: 10.542.330 lei), dar asta e o problemă de rezolvat între părți. Până acum, din contractul de finanțare s-au plătit 8,6 de milioane de lei (exact: 8.635.713,07 lei), conform MLPDA, iar podul a ajuns la stadiul de implementare de 82%.

 

Soluția tehnică aleasă pentru podul peste rîul Someş (proiectat la 170 de metri lungime și o lățime de 7,80 m, cu 2 benzi de circulație și trotuare – fiind prevăzut pentru a face față și traficului greu, de 40 de tone) a fost cea mai ieftină: din grinzi de metal care cântăresc aproximativ 550 de tone. Pentru că nu are picior de sprijin în mijlocul albiei râului, doar pe maluri, după edificarea picioarelor, partea metalică suspendată a trebuit montată de pe mal, însă procedeul a fost greșit executat, așa că podul nu are decât picioarele înfipte în maluri, deși în 20 februarie va aniversa 5 ani de la începutul lucrărilor.

 

În istorica zi de 20 februarie 2015 (era o zi de vineri – să nu începeți edificarea podurilor vineri!), în prezența șefilor de județ, a unui sobor de 7 preoți (din toate satele aparținătoare orășelului maramureșean), a cinci primari din zonă, primarul Lucian Morar (foto mic dreapta) a anunțat la o agapă cu friptură de miel stropită cu șampanie că lucările vor fi finalizate în 2  ani. Au trecut aproape 5 ani și în zonă unica soluție de trecere a râului a rămas arhaicul bac…

 

Pentru această realizare măreață, spuneam, până acum s-au plătit din pușculițșa statului aproape 9 milioane de lei (la cei peste 8,6 milioane de lei adăugați și banii plătiți în 2014, respectiv 161.200 de lei), în alocări anuale (în 2016: 5,8 milioane de lei, în 2017: 2,1 milioane de lei; în 2018: 450.000 lei; în 2019: restul până la 8,6 milioane de lei).

 

Oricum, rețineți că în 2018 primarul Morar preciza pentru 2mnews că “stadiul de execuție e de vreo 80%” și că în acel an „îl împing peste Someș”, iar la sfârșitul lui 2019 ministerul a anunțat stadiul de execuție de 82% și podul tot nu e împins peste nimic… Zace pe mal.

 

Cătălin VISCHI

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

 1. Morar….pmp……prefect
  Morar….vicepresedinte CJ ….pus de Zetea
  Morar…finul lui Dancus…vicepresedinte CJ
  Morar…mirele cu nunta in 7 sate….promis ca din banii primiti dar la nunta …termina podul
  Morar…cel cu cortul in fata MS….statia de salvare
  Morar…presedinte pmp….la vot ….locuitori ai orasului – comuna Ulmeni
  Morar=pod

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here