DATE OFICIALE – Adevărul despre numărul de turiști care vin în Maramureș: industria ospitalității are un grad de ocupare care o apropie de colaps economic

0
1359

CAZARE – MARAMUREȘ. În primele 9 luni ale anului trecut, unitățile de cazare din județul Maramureș au avut o medie a gradului net de ocupare de 17,03%, cu vârfurile (negative și pozitive) în lunile aprilie (11%) și august 31,5% – în septembrie 2021, ultima lună cuantificată de statistica oficială, gradul net de ocupare a fost de 18,8%.

 

În primele 9 luni ale anul trecut, au sosit în județul Maramureș o medie de circa 18.400 de persoane/lună (total: 165.638 persoane). Acestea s-au cazat pe o perioadă medie/persoană de 1,79 nopți (au fost înregistrate 296.075 nopți de cazare).

 

Analizând atât gradul net de ocupare (media de 17%), cât și numărul de nopți în care rămân persoanele în Maramureș (media sub 2 zile), rezultă că județul este departe de a fi unul turistic (cum este prezentat datorită incontestabilului potential), putând fi încadrat mai degrabă la unul de tranzit, aflat în pragul colapsului economic (pe piața ospitalității, un grad de ocupare care să fie la limita pierderii financiare este de 50%).

 

Subliniere: a nu se interpreta numărul de persoane care s-au cazat în Maramureș (care cuprinde turiști, dar și persoane aflate în tranzit, sau în călătorie de serviciu) cu cel al turiștilor – aceasta este o eroare de percepție des prezentată ca fiind reală, fără să fie.

 

Să nu lăsăm scrierea doar la stadiul informativ, ci să explicăm și cauzele acestei stări de fapt, determinate în baza analizei 2mnews (le-am limitat la primele 5): strategie arhaică de percepție a modului în care se construiește, întreține și dezvoltă o afacere turistică în mileniul III; lipsa unor obiective atractive (bine promovate) a turismului pentru tineret; lipsa unor rute de interes turistic reale/funcționale (nu doar desenate/recitate) cu obiective legate și, mai ales, suficient de numeroase pentru a-l ține/meține pe turist mimimum o săptămână în județ; infrastructura turistică încă deficitară (fără referire la unitățile de cazare); raportul preț-calitatea serviciilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here