CUTREMURĂTOR – Situație incredibilă la depozitul de deșeuri de la Sârbi: au tocat 80 de milioane de euro și se rupe totul, cedează structuri de rezistență, drumul e compromis (GALERIE FOTO)

6
6110

PROIECTUL PENAL SMID MARAMUREȘ. Situație incredibilă la depozitul de deșeuri de la Sârbi: au tocat 80 de milioane de euro și se rupe totul, cedează structuri de rezistență, drumul este total compromis, conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a notificat deja beneficiarul (Consiliul Județean Maramureș) să respecte condițiile de mediu (de unde rezultă că nu le respectă!) și să consolideze structura din satul Sârbi (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID -, “inima” întregului sistem).

 

Trebuie să… ambalăm gunoiul!

 

Ca și cum toate astea n-ar fi suficiente, Maramureșul riscă să nu poată să arunce gunoiul NICIUNDE, pentru că ambele platforme temporare în care cei doi operatori (Drusal, pentru zona sudică, și Herodot, pentru zona nordică a județului) vor avea interdicție de depozitare. ANPM a dispus instituției județene din subordine, condusă de pesedistul Alexandru Cozma (PSD) să suspende autorizațiile de mediu pentru depozitele temporare din Groși și Sighetu Marmației și să dispună ca Drusal și Herodot să relocheze deșeurile depozitate acolo!

 

 

Practic, ANPM a dispus ca Drusal și Herodot să compacteze toate deșeurile (mai puțin fracția umedă) pe care le-au depozitat în depozitele temporare și să le… înfolieze în baloți cu folie în șase straturi! Apoi, acești baloți să fie depozitați în spații închise, dar nu mai mult de 1 an, timp în care CJ Maramureș, condusă spre degringoladă totală de pesedistul Zetea, să finalizeze ceea ce nu a fost în stare să finalizeze de la începutul mandatului de președinte al instituției județene: CMID Sârbi-Fărcașa.

 

Surse implicate și foarte bine informate 2mnews au precizat că atât Drusal, cât și Herodot, cei doi operatori de salubritate care activează în Maramureș, au început deja căutări și negocieri cu proprietari de depozite închise (deocamdată fără succes).

 

Luna trecută, s-au mai pompat, inutil, încă 136 de milioane de lei

 

Situația la care niște incapabili au dus acest județ este incredibil de gravă, iar costurile le vor plăti toți maramureșenii. 2mnews vă prezintă situația reală din acest moment, a unui proiect gestionat (prost) exclusiv de CJ Maramureș, precum și imagini de la fața locului cel mai încercat al proiectului: CMID Sârbi-Fărcașa, piatra de moară legată electoral de gâtlejul subțire al pesedistului care controlează administrația județului, Zetea, și care a promis că în 30 iunie CMID-ul va fi dat în folosință (vezi foto cu declarația sa mincinoasă – click pentru a mări imaginea).

 

Nu doar că nu se termină în 30 iunie 2020, ci este foarte posibil ca acest proiect să nu poată fi terminat nicicând, iar banii furnizați din fondurile UE să trebuiască dați înapoi, ceea ce ar însemna falimentul județului. Nu pot să-l termine, deși tocmai au mai primit (chiar luna trecută) o impresionantă și de neînțeles infuzie de capital de 136 de milioane de lei din bugetul statului pentru finalizare.

 

Nici cu acești 136,3 milioane de lei, obținuți de peneliștii din județ, nu se poate termina proiectul. Acolo totul e sistat, nu se mai lucrează nimic, dealurile Urniturii, Adăpătorii și Sârbi alunecă la vale, antrenând construcții și distrugând deja structuri de rezistență care dezvăluie și modul (penal) în care s-au efectuat și recepționat lucrări (planșee de beton proiectate la o grosime de o jumătate de metru au, de fapt, câțiva centimetri și sunt sprijinite cu… bolovani să nu se prăbușească la vale).

 

Geniile” protejate ale Maramureșului: Man, Ciceu, Zetea

 

Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș consumă bani cu cadența cu care un burete absoarbe apa. Demarat în anul 2006, de Consiliul Județean (CJ) și început fizic în 2010, timp în care instituția administrativă a județului a fost condusă de tovarășii politruci dovediți incapabili Mircea Man (PD), Zamfir Flore Ciceu (PC/ALDE) și Gabriel Valer Zetea (PSD).

 

Proiectul trebuia finalizat în urmă cu 5 (!!!) ani, nu e finalizat nici acum și specialiștii spun că pe actuala locație (prost aleasă și prin încălcări repetate ale legii, prin falsuri grosolane, proiecte și soluții greșite și executate de mântuială, dar plătite regește și nesancționate niciodată de “organul” care își ia lefurile din banii contribuabililor).

 

Fizic, investiția fizică de la Fărcașa (din satul Sârbi, unde se edifică Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – CMID -, care este inima sistemului) a fost inițiată în anul 2010. Proiectul trebuia finalizat în 2015 cu o sumă impresionantă: 64 de milioane de euro. Suma a crescut, ajungând acum la peste 80 de milioane de euro. O creștere de 25% cu finalitate ZERO! Nimeni nu zice nimic…

 

 

Autorizațiile de mediu de la gropile temporare, retrase!

 

Săptămâna trecută, în 11-13 iunie, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Viorel Toma, a fost în Maramureș pentru a verifica modul de gestionare a deșeurilor. Vizită surpriză. Președintele Agenției Județene de Mediu, pesedistul Alexandru Cosma, revenit în funcție după ce a fost ejectat de peneliști din funcția de subprefect, transpira abundent.

 

Toma s-a prins de cap când a văzut cu ochii lui situația de la Sârbi și de la gropile temporare de la Groși și Sighetu Marmației (vezi galeria foto de mai jos, cu imagini de la ambele locații), prima înălțată deja cât un munte, iar cea de-a doua, lângă casele oamenilor, cu sentință definitivă de desființare (nepusă în practică – infracțiune penală!).

 

 

Marți, 16 iunie 2020, președintele ANPM a dispus: notificarea celor două platforme temporare în vederea suspendării autorizațiilor de mediu și relocarea deșeurilor prin compactare și înfoliere în șase straturi, în baloți (fără fracția umedă), până la consolidarea depozitului de la Sârbi, dar nu mai mult de 1 an; notificarea CJ Maramureș în privința depozitului de la Sârbi pentru “respectarea condițiilor de mediu” și consolidarea lui.

 

100 de milioane de lei, aruncați pe geam

 

Doar CMID Fărcașa a costat aproape 100 de milioane de lei (80.175.034,86 lei + TVA, valoare majorată ultima dată chiar în 8 aprilie 2020). De asemenea, termenul de finalizare al CMID Fărcașa a fost majorat de la 50 de luni la… 84 de luni! Adică cu… 3 ani!

 

Acolo s-au plătit studii de specialitate, cu bani grei din pușculița județului (câteva sute de mii de lei numai pentru Dan Păunescu – șeful catedrei de Construcții hidrotehnice și alimentări cu apă și canalizări la Facultatea de Hidretehnică a Universității Tehnice de Construcții București, care susținea că colaborează în acest proiect cu firma Tehnoconsult Constanța – s-au plătit vreo trei tranșe de bani pentru soluția tehnică), apoi s-a constatat că nu funcționează nicio soluție. Dealurile o luau la vale cu tot cu drumuri și construcții, fără să țină cont de pomparea financiară generoasă dispusă de pesedistul Zetea.

 

 

S-au dat alți bani, pentru un alt studiu emis de un supervizor angajat (firma Konsent SA), care a zis că soluția (lui Păunescu) nu funcționează (adică, l-au plătit degeaba) și că trebuie alți bani pentru punerea în siguranță a terenului. Cu 45% mai mulți decât cei din soluția lui Păunescu.

 

Lucrările de la CMID Sârbi-Fărcașa au început în 17 iulie 2015 (când s-a semnat contractul dintre CJ Maramureș și sereleul din Botoșani Victor Construct, acum în insolvență, și secondantul Antrepriza de Montaj și Instalații SA Baia Mare). În august 2018, CJ Maramureș a reziliat contractul cu Victor Construct (speța e pe rolul instanțelor de judecată, firma din Botoșani cerând daune de la CJ Maramureș de peste 24 de milioane de lei!).

 

Vreun an nu s-a muncit nimic. Șefii administrației județene călătoreau prin Europa pe banii județului, făceau chefuri cu băutură și mâncare scumpă plătită din pușculița Maramureșului… Abia în 6 iunie 2019 a fost semnat contractul de execuție al restului de lucrări, cu un serele care în acel moment n-avea nici activitate, nici angajați (Conteh Barengott).

 

După ce au semnat contractul de execuție, Zetea și ai lui au mai stat o lună și abia în 8 iulie 2019 au acordat autorizația de construire. Termenul de realizare a investiției este acum până în 8 iulie 2022…

 

Depozitul de la Sârbi-Fărcașa

La Sârbi-Fărcașa se prevede construirea pe o suprafață de 11,8 hectare, a unui depozit ecologic de deşeuri conform normelor UE, compus din 4 celule, având capacitate totală de stocare a deșeurilor de aproape 2 milioane de metri cubi. Celulele de depozitare a deșeurilor sunt prevăzute cu sisteme de colectare, transport şi tratare levigat şi a apelor uzate, precum și a biogazului.

Pe suprafața depozitului sunt prevăzute diferite clădiri și utilități (clădirea administrativă, garaj, atelier auto, control acces, pod basculă, staţie spălare autovehicule, staţie de alimentare cu combustibil, sistem de monitorizare a factorilor de mediu, sistem de colectare a apei pluviale, reţele apă, electrice, sanitare și termice).

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

 1. Bate-ti din gura degeaba.Zetea e destept.Va rezolva problema gunoaielor fiindca recent i-a dat consilierului local Gligan Gheorghe zis ,,indianul,, un contract de peste 16000 ron pentru promovarea alunecarilor de teren si a publicitatii pentru un esec.Asa cladirile se vor repara,drumul se va reasfalta si celulele vor functiona.Sansa ca proiectul de promovare si publicitate sa reuseasca este de 7% deoarece acesta e procentul cu care a iesit Tataru Florin(candidat PSD) din campania electorala condusa de Gligan.Bravo, o alegere istorica.Putem dormi linistiti,Zetea lucreaza ca FNI-ul!

 2. Mai Sulaimane,te pricepi,scrii bine dar nu vezi adevarata durere.Gandeste-te ca in mandatul lui Zetea s-au prapadit milioane de euro pe diverse plati facute si reintoarse .Dar acum serpii trebuie sa-si depuna ouale la vedere adica declaratiile de avere pe anul 2019 anul in care au pradat bugetul judetului si in care s-au insurat, facand nunti apocaliptice.Declaratiile lor de avere si interese vor functiona ca SC Nufarul SA ,adica vor minti sa-si spele banii din gunoaie.Aici e buba si finalul carierei.
  Ai intel;es SULAIMANE ? ..sau esti un fel de Xaos ?

 3. Lacrimi tarzii de crocodil politic.Trebuia sa lacrimeze cand era ingerul petrecerilor desantate din bani publici ,nu acum cand este demonul gunoaielor care vor invada Maramuresul sfant.Asta meritam sa patim caci am votat niste semianalfabeti care au profitat de fiecare euro cheltuit pe acest proiect, cel mai mare din Romania pe aceasta speta a depozitelor ecologice.
  Depozitul nu se mai face si judetul Maramures e condamnat la rambursarea catre E.U. a banilor cheltuiti.Aici e drama noastra !
  Zetea va fi trecut in istoria Maramuresului ca si Ludovic al XV-lea care a spus: Dupa mine …potopul!
  Sper ca ne-am trezit si nu-l mai votam pe pesedist el va fi ocupat cu alt tip de declaratii ,nu cu cele electorale.
  De ultima ora !!!! in aceste momente ca un diavol tasmanian in perioada de rut psihotic,Zetea are o problema pe masura cerebelului propriu afectat de ura.Cine i-a dat lui Viski pozele ?Asta se intreaba Valer Aramitul.Tara arde si el cauta poze! Fa-ti un selfie baiatu,ultimul, cu biroul din CJMM.

 4. Și psd-istul ăsta mai ia și spor pentru gestionarea proiectelor europene???? Dă bă banii la săraci, măcar în Iad să te primească și pe tine cineva. Nu vă mai ajunge!!!!!

 5. Foarte multi angajati ai consiliului judetean au luat bani in plus la salar pentru acest proiect compromis. Solicitati informatia aceasta si o sa vedeti clientela protejata. Cum se mai justifica la ora actuala plata unui Dumuta in organigrama institutiei ? Claudia Breban si Vasile Span de ce nu returneaza sumele obtinute pentru ce nu au facut ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here