CUTREMUR ADMINISTRATIV – În baza legii, USR Maramureș îi cere prefectului să emită ordinul de încetare a funcției de primar a lui Cherecheș și a 6 consilieri locali ai Coaliției

0
3682

BAIA MARE. 6 cetățeni ai municipiului Baia Mare, toți membri ai USR Maramureș, au înregistrat la Primăria Baia Mare și la Instituția  Prefectului Maramureș o solicitare prin care cer să se respecte legea și să emită referatul de constatare, respectiv ordinul de constatare a încetării de drept a funcției de primar al lui Cătălin Cherecheș și a 6 consilieri locali din Coaliția pentru Baia Mare: Marinel Rob (viceprimar), Mariana Pop, Clara Sinn, Ștefan Lupșa, Viorel Pop, Dorel Grigore Mureșan.

 

Solicitarea celor 6 este argumentată prin lege și are deja precendente în România, cel mai notoriu de dată recentă fiind al lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 București (vezi decizia și motivarea legală în foto alăturat). La fel ca și Negoiță, cei 7 (Cătălin Cherecheș, Marinel Rob, Mariana Pop, Clara Sinn, Ștefan Lupșa, Viorel Pop și Dorel Grigore Mureșan) și-au dobândit mandatele de primar, respectiv consilier local în baza apartenenței la un partid, iar acum nu mai fac parte din respectivul partid, implicit, conform legii, încetează de drept funcția în care au fost aleși.

 

Concret, toți cei 7 au fost aleși pe lista alianței Coaliția pentru Baia Mare, iar în urma înregistrării candidaturilor pentru alegerile din 27 septembrie 2020 apar cu alte apartenențe politice decât cele din 2016. Astfel, la momentul alegerilor din 2016 Cătălin Cherecheș a fost ales din UNPR, iar acum este în PNȚCD; Marinel Rob, Clara Sinn și Mariana Pop făceau parte din Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) și acum sunt în PNȚCD; Ștefan Lupșa făcea parte din FDGR și  acum este în PSD; Viorel Pop făcea parte din UNPR și acum este în Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal); Dorel Mureșan făcea parte din Partidului Social Românesc și acum este în PNȚCD.

 

Cei șase semnatari ai petiției oficiale sunt: Dan Ivan, Bogdan Hodorogea, Claudiu Pop, Andrei Nagy, Leontin Pop și Robert Cotos. Ei i-au cerut secretarului Municipiului Baia Mare, Lia Augustina Mureșan, să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege și, conform Codului administrativ, să emită referatele de constatare a pierderii calității de membru al partidului în care au fost aleși Cherecheș, Rob, Mariana Pop, Sinn, Lupșa, Viorel Pop și Mureșan (în baza înregistrărilor oficiale ale apartenenței noilor partide din care fac parte aceștia, conform Biroului Electoral Județean Maramureș).

 

De asemenea, cei de la USR Maramureș îi cer prefectului Nicolae Silviu Ungur să emită ordinele de constatare a încetării de drept a funcției de primar al municipiului Baia Mare a lui Cătălin Cherecheș și de consilieri locali ai lui Marinel Rob, Mariana Pop, Clara Sinn, Ștefan Lupșa, Viorel Pop, Dorel Grigore Mureșan.

 

Solicitarea celor de la USR Maramureș a fost înregistrată de puține momente la Primăria Baia Mare și la Instituția Prefectului Maramureș. 2mnews urmărește și vă ține la curent în privința soluționării acestei spețe (simple) și modul de poziționare față de lege al secretarului Municipiului Baia Mare și prefectului de Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here