„CURĂȚENIA” DE PRIMĂVARĂ – Finanțe: într-o singură zi, cereri de insolvența pentru 8 firme maramureșene, printre care și una cu cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei și profit

0
632

INSOLVENȚĂ VS. DATORII. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș a cerut într-o singură zi insolvența a 8 firme maramureșene, cele mai multe firme mici, fără activitate în ultimii ani și care înregistrează datorii la bugetului statului. Printre acestea, însă, și Porta Oil SRL, înființată în 2010, în Cluj-Napoca, de trei asociați, cu obiect de activitate Colectarea deșeurilor nepericuloase și controlată de antreprenorul Mihai Dan Pitic (52 de ani, proprietarul Ax Perpetuum – producător de articole pentru amenajări interioare şi exterioare – și al numeroase alte firme – în Maramureș controlează Magazin Universal Maramureș și a deținut o participație semnificativă la defuncta Mobam, închisă-n profit pentru acționari după ce a vândut principalul activ către dezvoltatorul belgian Mitiska REIM, loc pe care a fost edificat Baia Mare Shopping Park).

 

În 2011, firma a intrat sub controlul lui Aurel Doru Pop (52 de ani), cetațean austriac originar din Baia Mare, și-a mutat sediul social în Baia Mare și și-a modificat obiectul principal de activitate în Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. În 2020, a raportat o cifră de afaceri de circa 2,4 milioane de lei și un profit net 44.000 lei obținut cu 20 angajați.

 

La finalul anului 2020, firma raporta datorii de 366.000 lei, iar la finalul anului trecut și-a sistat activitatea, înregistrând întreruperea temporară a activității din 25 noiembrie 2021, fapt luat la cunoștință de instituția de finanțe a statului, care a mai stat așa, în cumpănă, încă 4 luni. În 5 aprilie 2022, ANAF, în calitate de creditor, a cerut intrarea firmei în insolvență.

 

De ce nu e îngrijorător numărul de cereri de insolvență am explicat în scrieri anterioare. Și de ce nu e rău. E chiar bine. Periodic, Finanțele maramureșene fac curățenie pe la Oficiul Registrul Comerțului din județ, respectiv cer insolvența/radierea (după caz) a firmelor aflate, de regulă, în „adormire” de mai mulți ani și care înregistrează restanțe financiare către stat, în speranța că mai pot recupera o parte din taxele/impozitele neîncasate, sau, în cel mai rău, de a nu mai purta în statistici datorii pe care oricum nu le pot recupera, însă sunt nevoiți să le indexeze periodic (adică să adauge penalități, dobânzi ș.a.m.d.). Conform monitorizării 2mnews, trimestrial sunt trimise în judecată cu solicitare de deschidere a procedurii de insolvență câteva zeci de firme (către 100). Un soi de curățenie generală economică.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here