CUPA ROMÂNIEI – Știința Baia Mare, învinsă de Steaua la București, a ratat ocazia de a reedita finala sezonului trecut cu SCM USV Timișoara

0
275

RUGBY. Joi, 27 octombrie 2022, pe Stadionul Steaua din Bucureşti, în meci contând ca semifinală a Cupei României la rugby, CSA Steaua a câștigat, cu 27-20 (18-13), partida cu CSM Știința Baia Mare. Meciul, arbitrat la centru de bucureșteanul Radu Petrescu, a stabilit cea de-a doua finalistă, după calificarea din ziua precedentă a deținătoarei trofeului, SCM USV Timișoara, care a învins-o pe teren propriu pe Dinamo București cu 13-10 (7-7).

 

A fost primul meci în Cupa României 2022 a celor două echipe, competiția începând practic din faza semifinalelor, după ce adversarele celor patru semifinaliste (principalele favorite, aflate la o distanță valorică semnificativă față de restul echipelor) s-au retras, declarând forfait.

 

Antrenorul Eugen Apjok (Știința Baia Mare) a început cu doar 4 români în echipa de start (jumătate din câți a introdus la debut antrenorul Stelei, Ștefan Acsinte): Paul Popoaia, Sikuea Taliauli, Jason Tomane, Sione Fakaosilea, Kefentse Mahlo, Miles Grant, Vlăduț Bocăneț, James Scott, Levan Papidze, Revazi Dugladze, Mate Dardzulidze, Florian Roșu, Alexandru Alexe, Jacob Immelman (cpt.), Beka Bitsadze. O semnalare: greutatea grămezii bucureștilor a fost de 890 kg, față de 837 kg a băimărenilor.

 

Într-un meci de mare luptă, extrem de disputat, steliștii au deschis scorul extrem de repede, în min. 3, printr-un eseu marcat de aripa Jone Marawa, care a interceptat perfect o pasă cu piciorul de la Ratu Taniela Maravunawasawasa, printre apărarea Științei (Maravunawasawasa a ratat transformarea – balonul a lovit butul): 5-0. Campionii replică pe măsură și în min. 7, după o acțiune colectivă excelentă care în ultima parte a avut o cursă a lui Vlăduț Bocăneț, Paul Popoaia culcă balonul în terenul de țintă al steliștilor, eseu pe care l-a transformat tot el: 5-7.

 

Steliștii revin la conducere după o lovitură de pedeapsă transformată de Ratu Taniela Maravunawasawasa (în min. 15), 8-7, tot acesta transformând o nouă lovitură de pedeapsă în min. 19: 11-7. Băimărenii reduc diferența tot prin Paul Popoaia, care transformă o lovitură de pedeapsă în min. 21: 11-10. În min. 23, steliștii marchează al doilea eseu prin Robert Neagu, după o pasă a lui Maravunawasawasa, la limită de a fi sancționată cu înainte (până la urmă Petrescu s-a consultat cu arbitrul video și a acordat eseu). Eseu transformat de Maravunawasawasa: 18-10. În min. 35, Știința reduce diferența printr-o nouă lovitură de pedeapsă (Paul Popoaia) și se intră la cabine cu 18-13.

 

Repriza a doua începe cu o nouă transformare a lui Maravunawasawasa (în min. 43, de la circa 35 de metri) și scorul este 21-13. Băimărenii aleargă după eseu, îi forțează pe steliști să greașească și Petrescu elimină temporar (cu cartonaș galben) ambii pilieri ai bucureștinilor la aceeași fază, finalizată până la urmă cu eseu de penalizare pentru Baia Mare (în min. 49): 21-20. În min. 55, Daniel Plai transformă o nouă lovitură de pedeapsă: 24-20.

 

În min. 74, în cea mai dificilă (pentru arbitri) fază a meciului, băimărenii reclamă marcarea unui eseu, după un mol prăbușit de steliști, dar nici Petrescu, nici arbitrul video, nu pot afirma cu certitudine că balonul a fost culcat în terenul de țintă al steliștilor de un jucător al Științei. „N-avem nicio imagine concludentă. O să dau lovitură de pe linie”, a anunțat Petrescu. Și Steaua a scăpat fără eseu. Sigur, pentru că nu suntem la fotbal sau la piață, nu protestează nimeni (în rugby, simplul protest este penalizat). În min. 79, Daniel Plai transformă o nouă lovitură de pedeapsă și este 27-20.

 

Băimărenii au încercat în ultimele secunde un eseu, care, transformat, ar fi trimis meciul în prelungiri, dar n-au reușit în timpul prea scurt rămas, astfel că au ratat ocazia reeditării finalei Cupei României din ediția precedentă, pierzând cu 27-20, deși au marcat două eseuri față de doar unul al steliștilor. Știința a punctat prin două eseuri (ambele transformate) și două lovituri de pedeapsă

 

Steaua București – Știința Baia Mare: 27-20 (18-13), au marcat Jone Marawa (eseu), Robert Neagu (eseu), Ratu Taniela Maravunawasawasa (3 lovituri de pedeapsă, 1 transformare), Daniel Plai (2 lovituri de pedeapsă) / Paul Popoaia (eseu, 1 transformare, 2 lovituri de pedeapsă), eseu de penalizare.

 

Finala SCM USV Timișoara – Steaua București este programată în decembrie 2022, având ca prolog o partidă de consolare pentru echipele eliminate (Dinamo București – Știința Baia Mare). SCM USV Timişoara este deţinătoarea trofeului – în 2 aprilie 2022, a învins în finală CSM Ştiinţa Baia Mare cu 22-15.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here