CUPĂ EUROPEANĂ – Cum arată și cine a creat trofeul EHF European Cup, pentru care luptă echipa băimăreană Minaur și formația norvegiană Nærbø IL

0
247

CUPE EUROPENE – HANDBAL. EHF European Cup este o competiție intercluburi, organizată de forul european de handbal (European Handball Federation – EHF) din anul 1993 (până în 1999 s-a numit EHF City Cup, până în 2019 s-a numit EHF Challenge Cup și din 2020 se numește EHF European Cup). Este a treia competiție valorică, după EHF Champions League și EHF European League.

 

Finala din acest an se va desfășura între Minaur Baia Mare și formația norvegiană Nærbø Idrettslag (debutantă într-o cupă europeană), primul meci urmând să se dispute sâmbătă, 21 mai, la DNB Arena (4.000 locuri) din Stavanger, iar returul în 28 mai, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare.

 

Ultima ediție a fost câștigată de echipa greacă AEK Atena. Până acum, în cele 27 de ediții disputate (în 2019-2020 competiția a fost suspendată din cauza pandemiei de COVID-19), echipele românești au câștigat trofeul de 7 ori (de trei ori CSM Reșița – 2007, 2008, 2009 – și câte o dată CSA Steaua București – 2006 – , HC Odorheiu Secuiesc – 2015 – , AHC Potaissa Turda – 2018 – și CSM București – 2019). România are cele mai multe trofee câștigate, iar CSM Reșița este singura formație care a câștigat cupa de trei ori.

 

Trofeul este similar atât la competiția masculină, cât și la cea feminină (conform unei decizii relativ recente a federației europene să realizeze trofee identice pentru competițiile masculine și feminine, câte un model de trofeu fiind confecționat pentru EHF Champions League, EHF European League  și EHF European Cup). Trofeele celor 3 competiții intercluburi organizate de EHF au fost proiectate și construite de aceeași firmă: agenția spaniolă OiKo Design Office din Barcelona – care a câștigat o licitație la care au participa 27 de firme și artiști din 12 țări europene.

Noile trofee ale EHF au fost construite în urma unor proiecte ale designerilor Oiko Salva Codinach și José F. López-Aguilar, din aluminiu turnat, fiind realizate din materiale reciclate, pentru a transmite un semnal de durabilitate și grijă față de mediul înconjurător.

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here