CUM STĂM CU SĂRĂCIA – SINGURA localitate din Maramureș fără niciun asistat social, într-un județ în care din 1.000 de locuitori 8 primesc ajutor social

0
2372

AJUTOARE SOCIALE – JUD. MARAMUREȘ. Precizare: scrierea utilizează date oficiale ale instituției abilitate ale statului, respectiv cel mai recent raport (cel aferent lunii aprilie 2021) al plăților efectuate prin Agenţia Județeană pentru Plăţi și Inspecţie Socială Maramureș beneficiarilor de ajutoare sociale (venit minim garantat), precum și documente statistice ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

 

Singura localitate fără asistați social din județ

 

În județul Maramureș, în acest moment 0,79% din populație beneficiază de ajutoare sociale (procentul a fost calculat în baza celei mai recente statistici în privința numărului de locuitori în județ, cea din 1 iulie 2020, a Direcției de Statistică Maramureș, conform căreia populația județului era formată din 519.386 de locuitori). Simplificat, din fiecare 1.000 de maramureșeni, 8 primesc ajutor social. O singură localitate din cele 76 UAT-uri din județul Maramureș nu are niciun beneficiar de ajutoare sociale: comuna Dumbrăvița.

 

Comuna Dumbrăvița, singura din județ fără niciun asistat social, este una dintre cele mai bogate din județ, are în componență 6 sate (Cărbunari, Chechiș, Dumbrăvița – reședința, Rus, Șindrești și Unguraș). Este printre cele mai mari comune din județ, cu peste 4.300 de locuitori și o suprafață de 51,67 km² (sau 5.167 de hectare).

 

Dumbrăvița a cunoscut dezvoltarea economică începând cu anul 2009, o dată cu amplasarea în comună a “fabricii de avioane”, UAC (Universal Alloy Corporation Europe), subsidiara din România a grupului elveţiano-austriac Montana Tech Components (lider mondial al producătorilor de componente din aluminiu pentru industria aeronautică), a doua firmă în topul profitului din economia maramureșeană, a treia în privința cifrei de afaceri și a patra în topul județean al angajatorilor.

 

Unde sunt cei mai mulți, unde sunt cei mai puțini

 

În județul Maramureș, acum sunt în plată 4.112 de ajutoare sociale (cu 227 mai puține decât la finalul anului trecut). Iată top 10 localități din județ cu cei mai mulți beneficiari de ajutoare sociale (sunt 14 UAT-uri cu peste 100 de asistați sociali): Ulmeni (366 – peste 5% din populația totală a comunei), Sighetu Marmației (252), Baia Mare (244), Coroieni (166), Satulung (154), Strâmtura (152), Poienile de sub Munte (136), Repedea (121), Ruscova (109), Petrova (108) – celelalte 4 UAT-uri care au minim 100 de asistați sociali sunt: Borșa (104), Bistra (103), Ieud (101), Bârsana (100).

 

Iată cum arată top 10 localități din județul Maramureș cu cei mai puțini beneficiari de ajutoare sociale (sunt singurele UAT-uri cu sub 10 beneficiari de ajutoare sociale): Dumbrăvița (0), Săcălășeni (1), Groși (3), Lăpuș (4), Gârdani (5), Coaș și Vima Mică (6), Cicârlău și Oarța de Jos (8), Tăuții Măgherăuș și Sălsig (9).

 

Cât câștigă o persoană cu ajutor social

 

Media ajutorului social în județul Maramureș a fost în aprilie 2021 de 250 lei/lună/persoană, fiind achitat un total de 1.028.114 lei. Precizare: în luna aprilie 2021, 74 de beneficiari ai ajutorului social din județul Maramureș au fost suspendați de la plată (aceștia fie nu și-au făcut norma de muncă în folosul comunității – aceasta este, în medie, de 22 de ore pe lună și doar persoanele apte de muncă sunt obligate la aceasta -, fie s-au angajat, fie au decedat, fie nu au mai îndeplinit condițiile de acordare a venitului minim garantat).

 

* Foto generică: @ OBC Transeuropa

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here