CUM SE FACE – Și statul, ca Primăria Baia Mare, un rău-platnic: Barajul Runcu realizat 90%, plătit 65%, 300 de milioane lei mai trebuie pentru finalizare

0
1446

BARAJUL RUNCU – 2022, ERA NOASTRĂ. Barajul Runcu, construcție începută în urmă cu… 37 de ani (!!!), în 1985, și pentru care statul a cheltuit până acum aproape 900 de milioane de euro, mai are nevoie de circa 60 de milioane de euro (vreo 300 de milioane de lei) pentru a fi finalizat, acum fiind la stadiul fizic de 90%. De plătit, însă, s-au plătit doar “65-70%”, ne dezvăluie într-un exces accidental de sinceritate oamenii statului, prin președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan.

 

Deci, pe lângă că suntem incapabili să prioritizăm investițiile și să le finalizăm pe cele începute, să nu le lăsăm de izbeliște cheltuind inutil și fără finalitate banii țării, mai suntem și țepari. Pe actualul constructor (Socot SA din Târgu Mureș, firmă înființată la 6 ani după începerea construcției) dă-l în potop, se descurcă el, mai crește plafonul de credite multioption, mai ipotechează ceva, mai deschide o linie de credit revolving, „Las’, bă, se descurcă, noi să fim sănătoși și la pungă groși!”.

 

Subliniere: la fiecare 3 ani, necesarul financiar al statului crește în medie cu peste 10 milioane de euro (circa 50 de milioane de lei), pentru că trăim într-o țară jefuită de la cel mai înalt nivel și împotriva cărei acțiuni (de jefuire) cei abilitați mimează indiferență, nefăcând NIMIC – de pildă, în 2019, de la cel mai înalt nivel s-a comunicat că finalizarea obiectivului necesită o finanțare de 47 de milioane de euro (circa 228 de milioane de lei), sumă crescută în 3 ani cu peste 14 milioane de euro (cam 72 de milioane de lei) – o nimica toată, doar se fură din banii “proștilor neștiutori și liniștiți”.

 

Pentru că statul e incapabil să termine un baraj început în urmă cu 35 de ani (cei care au început munca la acesta fiind deja pensionari, alții decedați), președintele CJ Maramureș, Bogdan, zice că acum se bibilește o Ordonanță de Urgență la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care ar permite Apelor Române (beneficiarul investițiilor de acest tip) să încheie parteneriate cu administrația județeană, moment în care proiectul ar fi preluat de Consiliul Județean care vizează finanțarea din fonduri europene, văzută astăzi ca singura soluție viabilă de finalizare – Bogdan e oricum campion mondial en-titre la proiecte în care cere finanțare nerambursabilă, dar nu-i greu de cerut, ci de dobândit. Iar apoi și mai greu e de finalizat aceste proiecte, Maramureșul având suficiente eșecuri groaznice în acest sens (iată doar câteva dintre acestea: drumul Baia Sprie – Bârsana – făcut o dată, plătit de două ori -, prelungirea pistei aeroportului – unde finanțarea europeană s-a pierdut și a fost făcută din bugetul statului -, depozitul de deșeuri de la Fărcașa – început fizic în 2014 de la valoarea de 229 milioane de lei cu finanțare europeană, ratând finalizarea programată în 2016 și rămas nefinalizat și astăzi, deși proiectul s-a gonflat financiar cu 84 de milioane de lei, ajungând la 313 milioane de lei).

 

Barajul de la Runcu a fost gândit pentru suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare, precum şi pentru realizarea unei reţele de apă pentru zeci de localităţi din Maramureşul istoric, inclusiv pentru cel de-al doilea municipiu al județului, Sighetu Marmaţiei. A fost proiectat pe o suprafață de 100 de hectare și va avea un volum de 26 de milioane de metri cubi de apă.

 

Este o „barieră” de piatră înaltă de 93 de metri menită să domolească râul și să-l adune într-un lac. Este deseori prezentat public ca fiind un proiect amplu (când îi aud pe acești politruci plătiți din banii țării că un baraj de 93 de metri este un proiect amplu pe care în 2022 îl construim într-un timp de două ori mai mare decât construiau egipenii, în urmă cu peste 4.500 de ani (!), Marea Piramidă din Gizeh – cea mai înaltă construcție din lume mai mult de 4 milenii -, îmi dau seama că n-avem nicio șansă să zburăm pe Lună, la noi și un drum construindu-se foarte-foarte-foarte greu, cu prețuri de 5 ori mai mari decât în țările civilizate și care-și sancționează hoții) și “deosebit de important”.

 

De dată recentă, s-a descoperit, iată!, că pe lângă furnizarea de apă potabilă, Barajul Runcu poate avea încă o utilitate: producerea de energie electrică, putând fi montate două hidrocentrale de 14 MWh. Ce deștepți suntem! Dar gândim puțin mai decalat, așa. Și suntem țepari. Nu vrem să plătim.

 

* Foto: @Consiliul Județean Maramureș

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here