CUM SE FACE – Firma monopolistă Vital pierde în fiecare zi peste 17 milioane de litri din apa pe care o cumpără, dar a înregistrat un profit net de 2,5 milioane de lei în primele 6 luni din 2022

0
1035

CÂT E DE SIMPLU SĂ OBȚII PROFIT, CÂND EȘTI MONOPOLIST. În primul semestru al anului 2022, operatorul de apă-canal Vital SA susține că a înregistrat pierderi în rețea de… peste 35% din cantitatea de apă pe care o cumpără de la Apele Române. În pofida investițiilor masive în modernizarea și extinderea rețelelor (doar în primele 6 luni ale anului acestea au fost de peste 1,7 milioane de lei), Vital nu reușește nici măcar să se integreze în cota pierderilor aprobate cu larghețe de ADI Maramureș.

 

Practic, Vital SA susține că în prima jumătate a anului a pierdut din sistem peste 3 milioane de metri cub de apă (exact: 3.141.000 mc). Procentual, pierderile înregistrate sunt de 35,22% (conform Hotărârii ADI Maramureș, avea voie să pierdă cel mult 35%, adică peste o treime). La fiecare 3 litri de apă intrată în rețea, Vital susține că pierde un litru. Adică, în primele 6 luni din 2022, peste 3 milioane de metri cub de apă s-au dus în pământ. Simplificat, Vital lasă în pământ (pierde) în fiecare zi câte 17.353 mc de apă. Sau 17,35 milioane de litri. În fiecare zi, zi de zi.

 

Situația este, totuși, semnificativ mai bună decât cea din prima jumătate a anului 2021, când Vital ne anunța că a pierdut 42,63% din cantitatea de apă cumpărată de la Apele Române și introdusă în sistem. Sistem care trebuie să fie șvaițer, dacă se scurge în pământ peste o treime, sau aproape jumătate (cât a fost raportarea din 2021) din apa cumpărată.

 

Sigur, pentru o firmă care deține monopolul unui serviciu public vital (furnizarea de apă și serviciile de canalizare), nu e nicio dramă că din ce cumpără pierde 35% (pentru un agent privat aceasta ar fi sinonim cu falimentul). Pentru că în același prim semestru din 2022 (primele 6 luni), Vital a cumpărat aproape 9 milioane mc de apă de la Apele Române (exact: 8.919.000 mc) și a vândut (facturat) aproape 6 milioane mc (exact: 5.778.000 mc), înregistrând un profit net de aproape 2,5 milioane de lei în doar 6 luni.

 

Cu o cifră de afaceri în creștere, care a totalizat 43,36 milioane de lei (43.368.030 lei) în primele 6 luni ale anului 2022, Vital a înregistrat o rată a profitului de 6,71%, aproape în totalitate acest profit de 2,5 milioane de lei (exact: 2.489.651 lei) fiind obținut de la cetățenii, firmele și instituțiile din Baia Mare.

De altfel, firma funcționează pe profit, în afara municipiului Baia Mare, doar în municipiul Sighetu Marmației (profit brut 742.747 lei/6 luni) și Baia Sprie (profit brut 480.761 lei/6 luni), în restul localităților din aria de operare – cele 7 orașe (Vișeu de Sus, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și 10 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare , Satulung si Bocicoiu Mare) – firma funcționează pe pierdere. O pierdere pe care o transformă în profit, prin aportul contractelor din Baia Mare (profit brut de 3.099.794 lei/6 luni), Sighetu Marmației și Baia Sprie, un profit care a totalizat în primele 6 luni, așa cum am precizat, aproape 2,5 milioane de lei, adică peste 400.000 lei profit net/lună.

 

Cei mai mulți bani sunt mulși de la populație, care reprezintă 65,61% din utilizatorii (contractorii) serviciilor Vital. Cetățenii consumă (și plătesc) circa 8 milioane de mc de apă pe an, susține Vital. Apoi, ponderea secundară aparține firmelor, care consumă și plătesc 25,77% din apa furnizată de Vital (circa 3 milioane mc apă/an). Ponderea terțială o reprezintă instituțiile publice, care consumă (și plătesc) 8,62% din apa facturată de Vital (circa 1 milion mc/an).

 

Sigur, apa furnizată de Vital este plătită de două ori de consumatori, potrivit unei decizii a politrucilor și beneficiarilor de sinecuri din ADI Apă-Canal Maramureș, care au aprobat facturarea apei uzate menajere (care intră în canal și este ulterior tratată) la un procent de 98%. Adică aproape în totalitate (nu mai face nimeni o ciorbă, nu se mai spală trotuare, mașini, nu se mai udă grădini). Cât intră în rețea, atât și iese – susține ADI și Vital. Astfel că în primele 6 luni ale anului 2022, Vital a facturat aproape 5 milioane de mc de apă uzată (colocvial, canalizarea).

 

Pentru că atunci când pierzi 35% din ce cumperi, trebuie să găsești alternative pentru obținerea profitului. Sigur, la monopoliști totul e mai simplu: decizii, majorări de tarife ș.a.m.d.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here