CU MÂNA-NTINSĂ LA STAT – Și de asta ne merge “bine”: din totalul veniturilor administrațiilor din Maramureș, doar 8% sunt fonduri nerambursabile externe

0
557

LIPSĂ DE PERFORMANȚĂ ADMINISTRATIVĂ. În anul 2020, administrațiile locale din județul Maramureș au încasat venituri de 1,58 miliarde de lei (exact: 1.580.729.000 lei). Suma este derizorie pentru cele 76 de unități administrativ-teritoriale (UAT) și reprezintă doar 63,50% din previziunile făcute. Simplificat, ne avântăm cu elan proletar să recităm ce investiții facem în dezvoltarea localităților, estimând un buget pe care nu suntem în stare să-l colectăm.

 

Sigur, această minciună politico-administrativă (previziunile bugetelor publice – adică pe câți bani contruim strategiile bugetare locale) este una premeditată, cei mai mulți dintre primarii maramureșeni știind că sunt incapabili să atragă suma previzionată, însă asta le dă posibilitatea de a minți cetățenii în prima parte a anului că în anul respectiv vor dezvolta numeroase proiecte, care, de altfel, rămân pe hârtie – un exemplu clasic și deja de notorietate al Sindromului Münchhausen fiind primarul din municipiului reședință de județ, Baia Mare, Cătălin Cherecheș, conform căruia deja orașul ar fi trebuit să fie o Mică Viena, cum recită el, de fapt nefiind altceva decât un sat cu blocuri, subdezvoltat, cu mult înapoia altor municipii din vecinătate.

 

De ce nu reușesc administrațiile publice locale să realizeze încasări în raport cu prevederile bugetare anuale? De regulă pentru că acestea sunt voit gonflate. Apoi, pentru că în Maramureș cele mai semnificative nerealizări le înregistrează la sumele primite de la UE/alți donatori în contul plăților efectuate și prefinanțări (aici, conform Raportului Camerei de Conturi Maramureș, reprezentanta în județ a instituției supreme de audit, administrațiile publice maramureșene reușesc să colecteze doar 21,7%. Adică sub un sfert.

 

Tradus pe înțelesul tuturor, primarii mint cetățenii că vor atrage x lei/euro din fonduri europene nerambursabile și reușesc să atragă sub un sfert. Bine că ne dă statul (prin legi) câte ceva, pentru că din totalul veniturilor încasate, cea mai mare pondere o reprezintă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA): 35,3% (adică peste o treime) din totalul veniturilor realizate de primăriile din Maramureș sunt din TVA.

 

Mai mult decât atât, în anul 2020, în bugetele locale din Maramureș au intrat de la bugetul de stat (sume defalcate din TVA, subvenții, cote și sume defalcate din impozitul pe venit) 78,3% din bani (adică peste 1,23 miliarde de lei). Adică, pentru că suntem incapabili/neperformanți administrativ, Maramureșul este la mâna statului, absolut dependent de banii pe care îi livrează acesta, ponderea veniturilor proprii (impozite, taxe, contribuții, vărsăminte) fiind de doar 13,7%.

 

Revenind la banii ieftini (fonduri europene nerambursabile), în 2020 s-au încasat în Maramureș doar 8% din totalul veniturilor administrațiilor locale. Adică vreo 127 de milioane de lei. Împărțiți suma la 76 de UAT-uri + Consiliul Județean Maramureș și veți avea un tablou real al competenței administrațiilor din județ.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here