CRĂCIUN 2022 – Luni dimineață, în Cavnic are loc tradiționala Paradă a brondoșilor

0
627

PARADA BRONDOȘILOR. Luni, 19 decembrie 2022, de la ora 10.00, în Cavnic are loc tradiționala Paradă a brondoșilor, plecarea  fiind programată de organizatori (Centrul Cultural Turistic și Sportiv Pintea Viteazul Cavnic) de la Casa de Cultură, brondoșii urmând să străbată traseul până în dreptul Primăriei și, împreună cu copiii de la Casa de Cultură, să colinde pe scările parcului din centrul orașului.

 

Inițial, parada a fost programată vineri, 16 decembrie, însă a fost reprogramată din cauza condițiilor meteo nefavorabile (motivația: a plouat și la Cavnic, fenomen dăunător pentru costumele brondoșilor).

 

Brondoșii sunt tineri mascați, care colindă pe străzi în preajma sărbătorilor de iarnă, obicei păstrat cu sfințenie încă de la invazia tătarilor din 1717 (prima apariție a brondoșilor atestată documentar), despre care se spune că au fost alungați din oraș cu ajutorul brondoșilor. Astăzi, conform credinței locale, în preajma Crăciunului, brondoșii alungă spiritele rele, iar cei care îi primesc în casă au noroc tot anul.

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here