COVID-19 – În Maramureș a început vaccinarea anti-COVID-19: cine sunt primii maramureșeni imunizați și date oficiale despre vaccinul Comirnaty

0
1736

CAMPANIE DE VACCINARE. Duminică, 27 decembrie 2020, începând cu ora 10, în județul Maramureș a debutat campania de vaccinare anti-COVID-19. Primele 10.000 de doze de vaccin (Comirnaty – dezvoltat de companiile BioNTech & Pfizer, aveți AICI prezentarea generală și motivațiile autorizării medicamentului în UE – click pe link pentru a descărca documentul în format .pdf sau parcurgeți textul din galeria de la finalul articolului) au sosit în România sâmbătă, în jurul orei 13.00. În județ s-au primit 213 doze de vaccin. În prima fază, la Centrul de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare, vor fi vaccinate exclusiv cadre medicale.

 

Primii maramureșeni care au fost vaccinați sunt cadre medicale de la Spitalul de Pneumoftiziologie Dr. Nicolae Rușdea din Baia Mare, unitate medicală suport COVID-19. Primul maramureșean vaccinat a fost dr. Alina Rodica Rus, șefa Compartimentului ATI al spitalului suport COVID-19, iar al doilea, directorul medical al spitalului suport, dr. Kristina Cucu. Dacă totul decurge conform planificării, 120 de cadre medicale din Maramureș vor fi vaccinate duminică, 27 decembrie, până la ora 21.00 – acțiunea de duminică se desfășoară într-un interval de 12 ore (interval care include și perioada de așteptare de 15 minute).

 

Celelalte cadre medicale programate să se imunizeze în prima fază a acțiunii vor fi vaccinate luni, 28 decembrie, din lotul de 213 doze anti-COVID-19 primit în Maramureș. În România, în prima fază (programată să se desfășoare în perioada 27-31 decembrie) a fost planificat pentru vaccinare personalul medical care a optat pentru acest lucru.

 

În a doua etapă, poate primi vaccinul populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi va demara a treia etapă: vaccinarea populației generale. În județul Maramureș au fost stabilite până acum locațiile a 16 centre de vaccinare pentru populație (în Baia Mare – 3 centre: în incinta Spitalului Județean de Urgență, în Ambulatorul de specialitate pentru sportivi și la Policlinica nr. 2 -, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Borșa, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Ulmeni, Moisei și Poienile de sub Munte).

 

În Maramureș, de la începutul pandemiei și până la cea mai recentă raportare oficială (valabilă pentru sâmbătă, 26 decembrie 2020), au fost declarate infectate cu virusul SARS-CoV-2 peste 10.000 de persoane (10.277) – în contextul executării a doar 45.102 teste (rata de pozitivare fiind foarte mare, de 22,8%, adică aproape 1 din 4 testați au fost infectați) -, 397 dintre acestea decedând (3 în ziua de Crăciun). La ultima raportare, în spitalele COVID-19 din județ erau internați 137 de pacienți, dintre care 15 la ATI (unul dintre aceștia fiind intubat).

 

Autoritățile din România au decis înființarea a circa 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze aproximativ 70% din populație pe parcursul anului 2021. Țara noastră a semnat un contracte, prin Comisia Europeană, pentru achiziția a 10,7 milioane de doze de vaccinuri. Toți românii care își doresc vor fi vaccinați gratuit. Prim-ministrul României, Florin Câțu, a precizat că săptămâna viitoare se va primi al doilea lot de vaccinuri de 144.000 de doze.

 

 

* Foto: AP

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here