COSTURILE PARTENERIATELOR – Cât se cheltuie din pușculița județului pentru piețele tradiționale din Maramureș: studiu de caz, Ariniș și Lăpuș

0
292

AFACEREA PIEȚELOR TRADIȚIONALE. Cât mai multe piețe tradiționale în Maramureș. Obiectiv pozitiv trasat de preşedintele administrației județene, Ionel Bogdan (președinte CJ Maramureş), recitat și public. Pentru că este secretizată, ca de fiecare dată, componenta financiară (practic, costurile acestui proiect), ca și cum banii publici ar fi o nebuloasă de sorginte extraterestră și nu un subiect de interes major pentru maramureșenii contribuabili la bugetul județean, 2mnews face cuvenita îndreptare a situației.

 

Mimăm că suntem săraci, dar suntem campioni la chefuri publice

 

Cine va finanța proiectele de construire sau reabilitare/modernizare a piețelor tradiționale din Maramureș nu se știe cu precizie. În principal, șeful administrației maramurșene n-ar vrea să plătească județul (care-i sărac, că altfel n-ar lua credit bancar), ci statul. Așa că o să se facă niște proiecte, care se vor depune spre finanțare. Unde? Nu se știe exact, oriunde:  programe operaționale, mecanisme de redresare și reziliență sau altundeva. Ideea e să nu plătim noi. Ci să ne plătească alții piețele tradiționale, că-s frumoase, utile ș-avem nevoie de ele. Dar nu am vrea să le și plătim, clamându-ne plângăcios sărăcia. Să le plătească alții!

 

În timpul acesta, fiecare administrație publică face chefuri pantagruelice, cu mâncare, băutură și cântăreți, plătite din bugetele locale sau din cel județean (depinde cum se-nțelege respectivul primar cu șeful pușculiței județului, Ionel Bogdan).

 

Pentru a putea să depună spre finanțare proiecte de realizare a piețelor tradiționale locale, administrația locală trebuie să prezinte un studiu de fezabilitate (care să conțină un proiect tehnico-economic etc.) actualizat. Majoritatea localităților n-au nu niciun studiu de fezabilitate pentru piețe tradiționale, pentru că, electoral, e mai simplu să cheltuie banii comunității pe paranghelii în urma cărora nu prosperă comunitatea, ci organizatorii și actanții direcți. Așa că suntem în situația că vrem, dar n-avem cu ce… Acestea sunt acum datele problemei.

 

Strategia, parteneriate cu județul

 

De această situație (a dorinței inutile în lipsa studiilor de fezabilitate) profită președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan. Județul, așa sărac cum e (de a trebuit să se-mprumute la bănci), tot are mai mulți bani decât comunitățile locale care vor piețe tradiționale. Așa că se semnează parteneriate între județ și comunitățile locale (sunt vizate inclusiv cele conduse de primari PSD, care pentru a se bate cu cărămida-n piepturile aramă, pactizează cu conducerea PNL, în contul finanțării urmând să-l trădeze la următoarele alegeri locale pe președintele social-democrat Gabriel Valer Zetea, care oricum s-a dovedit a fi un loser perfect, pierzând toate confruntările electorale).

 

Bine, strategia prin care Bogdan vizează susținerea la viitoarele alegeri locale și din partea comunităților conduse de edili pesediști e mai puțin importantă pentru cetățenii județului. Banii cu care se aplică această strategie, venind din bugetul județean, ar trebui, însă, să-i intereseze. Să vedem cât costă aceste parteneriate din pușculița Maramureșului. Nu mult, pentru că trădările politice se fac deja pe mai nimic.

 

Parteneriatul dintre CJ-ul controlat de Ionel Bogdan (PNL) și UAT-urile care vizează edificarea de piețe tradiționale presupune că angajații CJ se ocupă de toate demersurile privind licitația pentru studiul de fezabilitate (SF), iar Bogdan convinge aleșii județeni să voteze disponibilizarea a 70% din costul acestuia, ceilalți 30% fiind puși din bugetul local al respectivului UAT.

 

La Ariniș, de pildă, valoarea estimată a SF-ului este 147.000 lei (sumă care include TVA). CJ Maramureș va plăti 102.900 lei (70%), iar Primăria Ariniș contribuie cu 44.100 lei (30%). La Lăpuș, se estimează că se va plăti pentru SF 147.522 lei (n-am înțeles de ce nu se face un proiect unitar pe întreg Maramureșul, poate pentru că acesta ar trebui plătit o singură dată, pe când SF-uri făcute distinct pe fiecare UAT pot fi plătite de tot atâtra ori), cheltuiala urmând să se împartă astfel: CJ Maramureș 103.286,40 lei, iar Primăria Lăpuș 44.265,60 lei. În fiecare contract de parteneriat este specificat faptul că fiecare UAT plătește și cheltuielieli neeligibile.

 

La Copalnic Mănăștur, de pildă, exista un astfel de studiu de fezabilitate pentru piața tradițională, doar că era vechi și Primăria locală a zis că n-are bani să plătească reactualizarea, așa că s-a semnat un parteneriat cu CJ Maramureș și suma necesară revizuirii, estimată la 16.100 de lei, din pușculița județului se vor achita 11.270 de lei, iar din pușculița comunei, 4.830 de lei.

 

Președintele Bogdan (PNL) a enumerat și alte zone (UAT-uri) unde vrea să dezvolte piețe tradiționale (care, repet/subliniez, sunt o investiție bună pentru orice comunitate din Maramureș, însă cunoscând valoarea investiției e greu de acceptat că nu s-au făcut până acum, sau că nu se pot face acum din bugetele locale, știind câți bani risipesc edilii pe acțiuni populiste, din care comunitatea nu se dezvoltă deloc): Baia Sprie, Târgu Lăpuș, Vișeu de Sus, Borșa etc.

 

Deci să mai așteptăm puțin cu calcul total al acestor studii de fezabilitate pe piețe tradiționale din Maramureș (pentru că 100.000 lei aici, 100.000 lei dincolo, se adună…) și, mai ales, să urmărim cu interes dacă acestea se vor și realiza, sau rămân niște desene frumoase, bune de pus în sertar și scump plătite (pentru că prețurile anunțate sunt evident gonflate).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here