CORUPȚIE – Începe procesul în care sunt judecați polițiștii șefi de la Înmatriculări Auto și Serviciul Rutier, Donciu și Belea, și consilierul județean Adi Filip

0
3631
Vasile Belea, Viorel Donciu, Adrian Filip

MITĂ ȘI TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Începe procesul în care vor fi judecate fapte de corupție despre care DNA susține că le-au comis doi șefi de Poliție și un ales județean din Maramureș. Este vorba despre inculpații: inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu, fostul șef de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș (SPCRPCIV) Maramureș; comisarul de poliție Vasile Ionuț Belea, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş; consilierul județean Adrian Filip (Pro România).

 

Polițistul Donciu a fost trimis în judecată de DNA pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic, polițistul Belea a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, iar consilierul județean Adi Filip din Vișeu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic. Ultimii doi au fost trimiși în judecată în stare de libertate, Donciu se află în arest preventiv din 7 aprilie 2021.

 

Locul judecății și încercările lui Donciu

 

Cauza va fi judecată la Tribunalul Maramureș, iar Instituția Prefectului Maramureș s-a constituit parte civilă (prejudiciată). Înregistrarea dosarului de trimitere în judecată a avut loc în 30 iunie 2021, dar încă nu a fost fixat primul termen de judecată (surse 2mnews au precizat că acesta va avea loc imediat după finalizarea vacanței judecătorești).

 

Ulterior trimiterii în judecată, în același dosar, Donciu (aflat în arest preventiv) a cerut instanței să i se revoce măsura arestării preventive sau să îi fie înlocuită cu arest la domiciliu ori controlul judiciar. În 5 iulie, instanța a respins cererea lui Donciu, care continuă să fie în arest (deocamdată până în 6 august), polițistul a contestat decizia, însă în 14 iulie, Curtea de Apel Cluj a menținut decizia Tribunalului Maramureș.

 

În 19 iulie, s-a înregistrat o nouă cerere al cărei obiect este verificare măsurii preventive, programat pentru judecare în 26 iulie, speță care va fi judecată, de asemenea, la Tribunalul Maramureș.

 

Speța, văzută de DNA

 

Conform DNA, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu (pe atunci șef interimar al SPCRPCIV Maramureș) ar fi cumpărat influența consilierului județean Adi Filip (Pro România) din Vișeu de Sus, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, pentru a fi desemnat în continuare în funcție (împuternicirea expira în 15 februarie 2021).

 

În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu l-a fi sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane. De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea lui Filip, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un autoturism din proprietatea unei firme.

 

În contexte diferite, în 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Viorel Andrei Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here