CORUPȚIE – Fostul contabil al Primăriei Oncești, Ioan Gheorghe Drăguș, condamnat la 3 ani şi două luni închisoare pentru uz de fals și delapidare

0
1784

SENTINȚĂ DEFINITIVĂ. Fostul contabil al Primăriei Oncești, Ioan Gheorghe Drăguș, a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni închisoare. Sentința este definitivă. Drăguș a fost trimis în judecată în septembrie 2019 de procurorii DNA Cluj, pentru săvârșirea a 6 infracțiuni, toate în formă continuată: schimbarea destinației fondurilor europene cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, delapidare, fals intelectual și uz de fals intelectual.

 

În ultima perioadă în care îndeplinea funcția de contabil al Primăriei Oncești, Drăguș mai încheia asigurări, din calitate de broker al unei firme de specialitate (din care, uneori, declara câștiguri mai mari decât veniturile cu care era plătit de instituția publică din comună). De asemenea, la alegerile locale din 2020, Drăguș, deja condamnat în primă instanță, a fost pus de PMP Maramureș, filială controlată de Lucian Morar, pe lista consilierilor locali din Oncești (e drept, pe un loc neeligibil, al 14-lea, ultimul).

 

Ce a făcut Drăguș

 

Conform rechizitoriului DNA, în perioada 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, contabilul Primăriei Oncești a schimbat destinaţia sumei de 2.128.245 lei, primită de comuna maramureșeană ca finanțare pentru modernizarea reţelei stradale, efectuând (prin ordine de plată pe care a falsificat semnătura primarului) 41 de plăți ilegale în favoarea unor agenţi economici şi persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanţare.

 

Conform proiectului, acesta ar fi urmat să se desfășoare în perioada 2017-2020, are valoarea totală de aproape 1,25 milioane de euro, din care aproape 960.000 de euro sunt finanțare europeană nerambursabilă (prin FEADR).

 

De asemenea, în perioada 12 ianuarie 2016 – 5 iulie 2018, Drăguş a ridicat din contul Primăriei Onceşti, pe baza a 55 de CEC-uri pentru ridicare numerar multiplu pe care le-a falsificat, 572.577 lei, bani pe care i-a folosit în interesul său sau pentru altul.

 

În speță, s-au constituit părţi civile Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (cu suma de 2.174.970 lei) şi Primăria Comunei Onceşti (cu suma de 572.577 lei). Bunurile imobile ale lui Drăguş au fost puse sub sechestru.

 

Sentința

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, care la 10 martie 2020 a dat sentința pe fond. Simplificat, Ioan Gheorghe Drăguș, care a fost judecat în stare de libertate, a fost condamnat să execute o pedeapsă de 3 ani 8 luni închisoare cu interzicerea pe o perioadă de 2 ani a drepturilor.

 

De asemenea, a fost obligat să plătească Primăriei Onceşti 2,3 milioane de lei + dobânda prevăzută printr-o convenție de împrumut (semnată între Primărie și Ministerul Finanţelor Publice) până la plata integrală a debitului + 572.577 lei despăgubiri civile pentru daunele materiale cauzate Primăriei prin săvârșirea infracțiunii + 59.063,49 lei, cheltuieli judiciare efectuate de Primărie în timpul procesului. Adică, fostul contabil a fost obligat de instanță să plătească Primăriei Oncești suma totală de aproape 3 milioane de lei (exact: 2.931.640,49 lei) + dobânzile aferente până la plata totală a sumei. Suplimentar, Drăguș a fost obligat să plătească statului 1.000 lei (cheltuieli judiciare).

 

Atât Drăguș, cât și DNA au făcut apel, acesta fiind judecat la Curtea de Apel Cluj, care în 23 mai 2022 a dat soluția definitivă în dosarul de corupție în care a fost inculpat fostul contabil al Primăriei Oncești. Hotărârea definitivă a redus cu 6 luni condamnarea la închisoare, respectiv la 3 ani și două luni, și a diminuat despăgubirile civile la plata dobânzii (prevăzută în convenţia de împrumut dintre Primăria Onceşti şi Ministerul Finanţelor Publice) și la 572.577 lei (despăgubiri civile pentru daunele materiale cauzate prin săvârșirea infracțiunii).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here