CORUPȚIE – DNA renunță la urmărirea penală a mituitorilor Sorinei Pintea în cazul presupusei mite de 10.000 de euro: se judecă doar mita de 120.000 de lei

0
1188
Sorina Pintea

DISPUNERE. Procurorul DNA din speța presupusei mite primite de Sorina Pintea (fostă ministru al Sănătății) din postura de manager al Spitalului Județean de urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, Marian Drăgulescu cere instanței de judecată să încuvințeze “renunţarea la urmărire penală” în cazul mitei de 10.000 de euro oferită cu concursul presupuşilor mituitori (Octavian Niculescu și George Lucian Tudor de la firma Hospital Technical Solutions).

 

Dispunerea procurorului de renunțare la urmărirea penală pentru infracțiunile dare de mită și complicitate la dare de mită a fost motivată aprecierea sa că „nu există interes public în urmărirea penală”, având în vedere că suma este una mică (10.000 de euro, în decembrie 2019). În consecință, nu se justifică cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal față de Niculescu, Tudor și Hospital Technical Solutions, susține procurorul de caz al DNA.

 

În traducere: cel mai probabil, era greu de demonstrat de DNA prima mită (din decembrie 2019) pe care mituitorii susțin că i-ar fi dat-o Sorinei Pintea. Vă reamintesc că Octavian Niculescu (managerul Hospital Technical Solutions) a susținut la DNA că în decembrie 2019 i-a dat echivalentul în lei a 10.000 de euro lui George Tudor Lucian (reprezentant al firmei), la solicitarea Sorinei Pintea, transmisă prin inculpatul Mihai Coste, și că Tudor i-ar fi dat acei bani lui Coste.

 

Cert e că speța de luare de mită continuă să se judece, Pintea fiind trimisă în judecată de către DNA pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzată că, în calitate de manager al Spitalului Județean din Baia Mare, ar fi primit mită 10.000 de euro (în decembrie 2019) și 120.000 lei (în februarie 2020), ca procent dintr-un contract de achiziții publice (lucrările de amenajare a blocului operator al sălii de chirurgie cardiovasculară și toracică).

 

Vă reamintim că în 29 februarie, Sorina Pintea a fost reținută de DNA și apoi menținută în arest preventiv în urma deciziei Tribunalul Bucureşti, însă a fost eliberată din arest în 6 martie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a plasat-o sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În 11 mai, Tribunalul Bucureşti a dispus, în camera de consiliu, revocarea măsurii controlului judiciar, însă DNA a contestat decizia instanței, judecarea contestației urmând să înceapă astăzi, 21 mai, la Curtea de Apel București.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here