CONTROLUL AVERII – Instanța supremă a respins cererea primarului Cherecheș și începe judecata dobândirii nejustificate a 2,7 milioane de lei

0
3615
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

DECIZIE INSTANȚĂ. Miercuri, 13 aprilie 2022, completul de trei judecători al Secției Contencios-Administrativ al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) compus din judecătorii Horaţiu Pătraşcu, Mariana Constantinescu și Beatrice Mariş au decis respingerea cererii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și vor începe judecarea cauzei privind controlul averii.

 

Edilul Cherecheș a cerut instanței supreme să suspende judecarea procesului în care, în primă instanță, a fost obligat de Curtea de Apel Cluj să plătească statului suma de 2,7 milioane de lei, pe care magistrații au considerat că nu a putut să o justifice. Judecătorii ÎCCJ au respins cererea primarului Cherecheș și au acordat primul termen în care vor judeca această speță: 16 noiembrie 2022.

 

Vă reamintesc că în 9 aprilie 2021, magistrații Curții de Apel Cluj au decis că primarul municipiului Baia Mare nu poate justifica legal dobândirea sumei de 2.685.708 lei şi a dispus “obligarea intimatului Cherecheș Cătălin la plata acestei sume în favoarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei”.

 

În 2 iulie 2021, primarul Cherecheș a depus recurs, acesta urmând să se judece la instanța supremă (ÎCCJ), însă edilul Băii Mari a cerut ÎCCJ suspendarea judecării cauzei în care CA Cluj a aprobat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), care a stabilit neconcordanța dintre veniturile și averea primarului Cherecheș.

 

În această speță, în care prima instanță îl obligă să plătească statului 2,7 milioane de lei pe care i-ar fi dobândit fără să-i poată justifica, Cherecheș a depus două recursuri. Primul, în care Cherecheș cerea anularea raportului de evaluare al ANI, a fost deja respins de ÎCCJ, în 1 februarie 2022, motivându-l ca nefondat. Al doilea recurs este cel prezentat în această scriere, în care Cherecheș a cerut suspendarea (nejudecarea) cauzei, pe considerent că nu ar avea un obiect fondat, și pe care ÎCCJ a decis să-l judece.

 

De asemenea, tot în această speță, Cherecheș a ridicat o execpție de neconstituționalitate cerând sesizarea Curții Constituționale (simplificat: a spus că ambele legi după care a fost sancționat conțin dispoziții care sunt neconstituționale). Conform practicii, în 1 februarie 2022, ÎCCJ a admis cererea lui Cherecheș, înaintând-o spre soluționare Curții Constituționale care urmează să se pronunțe în acest sens (dosarul a fost înregistrat în 10 martie 2022 și este în faza de raport, fără termen de pronunțare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here