CONTROL CENTRALIZAT – Mișcarea multimilionarului clujean Dorel Goia în acționariatul Magazinului Universal Maramureș

0
3599

MAGAZINUL UNIVERSAL MARAMUREȘUL. Pentru cei interesați, nu mai e un secret demult, Magazinul Universal Maramureșul din Baia Mare (acum redenumit, Centrul Comercial Maramureșul), aflat în proprietatea firmei Magazin Universal Maramureș SA, este sub controlul decizional al multimilionarului clujean Dorel Goia, unul dintre influenții din economia zonei.

 

Până acum, Goia (foto mic stânga) controla afacerea din Baia Mare prin două firme: Actrom și Romada, care dețineau împreună peste 42% din acțiunile societății proprietare ale primului mare magazin edificat în Baia Mare. Goia nu figura ca acţionar direct, ci prin intermediul soţiei sale, Daniela Maria Goia, şi al firmelor Trebela Limited şi Foracrest Trading, înregistrate în Cipru, care deţin în România companiile Actrom şi Romada, doi dintre acţionarii semnificativi în societatea pe acţiuni care deţine Magazinul Universal “Maramureşul”.

 

Acum, cele două sereleuri au fost absorbite de un alt sereleu (tot fără cifră de afaceri și fără angajați), Info Sport (în care Dorel Goia este, de această dată, acționar unic), și care în acest moment deține 47,02% din acțiunile Magazin Universal Maramureș SA.

 

Pentru că și această firmă, Info Sport, este tot sub controlul lui Goia, absorbția a avut relevanță (în privința societății care deține Magazinul Universal Maramureșul) doar prin centralizarea acțiunilor deținute de omul de afaceri clujean.

 

În afara new entry-ului Info Sport SRL, care deține 47,02% din acțiunile Magazin Universal Maramureș SA, în acționariatul firmei mai sunt Silvana Center SA din Zalău (cu 15,84%), numeroase persoane fizice care cumulează 34,64% și mai multe firme care dețin împreună 2,47% din acțiuni.

 

Dorel Goia este fondator al Băncii Transilvania şi acţionar semnificativ al Rombat, Teraplast Bistrița, ACI Cluj, Geainv, Omniconstruct, La Casa (cel mai mare operator de restaurante din Cluj Napoca) etc.

 

Istoric Magazinul Maramureș

 

Magazinul Universal Maramureș a fost dat în folosinţă în luna mai 1980, fiind administrat 
de fostul ICSMI, ulterior tranformat în Industrialcom SA. În 1994, Industrialcom SA se 
divizează în patru societăţi, cea mai mare (căreia i-a revenit gestionarea Magazinului 
Universal Maramureș) luând denumirea bunului pe care urma să-l administreze.

 

În vara anului 1994, Magazinul Universal Maramureș avea 225 de angajați și comerțul cu amănuntul ca activitate de bază. Din 1997, firma își completează activitatea cu închirierea de spaţii comerciale, fapt care a dus la creşterea cifrei de afaceri.

 

În acest moment, închirierea suprafețelor din fostul magazin universal de pe vremea comunismului (care are o suprafață utilă închiriabilă de 8.700 de metri pătrați) este principala activitate.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here