CONTRACT SUPLIMENTAR – Proiectul de modernizare a Colegiului Tehnic „Transilvania” din Baia Mare a fost modificat și s-a gonflat financiar la 30 de milioane de lei

0
2125
Colegiul Tehnic „Transilvania” Baia Mare

REABILITARE LICEU. Primăria Baia Mare a semnat un nou contract cu executantul lucrărilor de modernizare a Colegiului Tehnic „Transilvania” (fostul Liceu Industrial nr. 1 – construcții de mașini din perioada comunistă, localizat pe actuala stradă 8 martie, lângă garajele URBIS), aflate în desfășurare, după ce proiectul a fost modificat în baza unor ordine, legi și proiecte intrate în vigoare după începerea lucrărilor și care se referă la norme de igienă, securitate la incendiu și dotări, precum și a necesității unor lucrări generate de degradări survenite în perioada de 3 ani dintre elaborarea proiectului tehnic și începerea efectivă a lucrărilor.

 

Contractele și data finalizării proiectului

 

Contractantul, firma locală AMI SA (Antrepriza Montaj Instalații SA) va fi plătită cu aproape 10,3 milioane de lei (exact: 10.281.819,21 lei, sumă care include TVA) și trebuie să finalizeze lucrările din noul contract în 12 luni (cel mai târziu în 15 octombrie 2023).

 

AMI SA, controlată de Răducu Pop din postură de președinte al Consiliului de Administrație al societății pe acțiuni din Baia Mare, a subcontractat lucrările de instalații curenți slabi firmei Xfinity Security SRL (care va primi circa 310.000 lei, adică 3,03% din valoarea totală a contractului), o firmă de pază cu 5 angajați, controlată de Călin Vasile Măgurean (fost asociat al lui Nicolae Ioachim Făt – fost consilier personal al șefului județean al PSD Gabriel Valer Zetea în mandatul acestuia de președinte al CJ Maramureș – în firmele IT DSS / Xaos Innovation SRL și falimentata și radiata Quick Security SRL).

 

Conform declarațiilor publice post-semnare a contractului (6 decembrie 2019) cu ADR Nord-Vest, în baza unui act adițional din ianuarie 2020, „aflat în curs de aprobare”, din valoarea totală a proiectului de 25 de milioane de lei (exact: 25.040.186,68 lei), sprijinul financiar nerambursabil din Fondul European de Devoltare Regională „va crește” de la doar 2,15 milioane de lei (exact: 2.157.066,74 lei), adică 8,61%, „la 20 de milioane de lei” (exact: 20.092.966,64 lei, adică 80,24%) – conform contractului semnat inițial, partea semnificativă a investiției (peste 90%, adică 22.553.081,02 lei) ar fi trebuit să provină din bugetul orașului, însă municipalitatea comunica faptul că valoarea cofinanțării va scădea la doar 472.775,69 lei.

 

Contractul inițial (proiectare și execuție) a fost semnat la 8 martie 2021, pentru suma de 19,6 milioane de lei (exact: 19.620.087,19 lei, sumă care include TVA), cu asocierea de firme AMI SA (lider de asociere), Structo Trading & Cepronef Energo Invest (ultima, pe partea de asistență tehnică din partea proiectantului). Acest al doilea contract (aferent lucrărilor suplimentare) a fost semnat la 10 octombrie 2022, pentru suma de 10,3 milioane de lei (exact: 10.281.819,21 lei, sumă care include TVA), doar cu firma AMI SA (liderul asocierii din contractul inițial). Practic, valoarea totală efectivă/fizică a proiectului modernizării Colegiului Tehnic „Transilvania” a ajuns la aproape 30 de milioane de lei (exact: 29.901.906,40 lei).

 

Ce s-a făcut și ce se mai face

 

Proiectul de la Colegiului Tehnic „Transilvania” prevede modernizarea celor cinci clădiri ale unității de învățământ (liceul, cantina, cele două cămine și atelierul – respectiv “reabilitarea și amenajarea clădirii atelierelor-școală, iar în clădirea liceului se vor dota 15 săli de clasă și 5 laboratoare”). Proiectul Tehnic a fost realizat de firma locală Cepronef Energo Invest SRL în iunie 2021, fiind actualizat (cu modificările la care se face referire în această scriere) în mai 2022.

 

Modificări din noul contract, în valoare totală de peste 10 milioane de lei, presupun următoarele lucrări suplimentare: modificări la instalațiile electrică, sanitară, termică (cauzate de diferite recompartimentări de spații), modificarea sistemul de siguranță împotriva incendiilor, modificări ale sistemului electric (în urma dotării a 21 de săli de clasă cu table inteligente, înlocuirea unor tablouri electrice, tencuieli suplimentare și modificarea instalației fotovoltaice la sistem on-grid.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here