CONTRACT SEMNAT – 4 milioane de lei pentru modernizarea unui drum comunal din Maramureș: banii ajung pentru… un sfert din drum, dar politicienii au început cu laudele

0
1502

PROIECTUL FINANȚAT 25% LA 3 ANI DE LA LICITAȚIE. Comuna Vima Mică va primi 4 milioane de lei din bugetul Ministerului Dezvoltării, prin Programul Naţional de Investiţii Anghel „Saligny”, pentru modernizarea DC 42. Contractul a fost semnat marți, 11 octombrie 2022, fapta fiind făcută publică politic astăzi, 12 octombrie 2022, de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila (care anunță pur electoral aceste realizări de parcă le-ar finanța jumătate din bugetul său personal și jumătate din bugetul UDMR).

 

Vestea bună și obiectivul

 

Asta e vestea bună: una cele mai mici comune din Maramureș, Vima Mică, este prima din județ care a semnat un contract de finanțare prin Programul Naţional de Investiţii Anghel „Saligny”. Și acum – oare o să ne puteți ierta pentru asta-n timpul acestei vieți? – urmează veștile proaste (pentru că noi nu facem decât politica informării, implicit nu depindem de exerciții electorale să ascundem adevărul).

 

Drumului comunal DC 42 are un proiect de modernizare de care se vorbește din anul 2016, mereu fiind trecut pe lista de investiții prioritare a administrației locale (controlate din anul 2016 de primarul PSD Liviu Balint – foto mic dreapta). Acest proiect presupune reabilitarea a 8,6 kilometri (exact: 8.624 metri), dintre satele Sălnița (pornind din DJ 109G) și ieșirea din Dealul Corbului (până în satul Preluca Veche, la limita cu comuna Copalnic Mănăștur).

 

Contractantul e deja stabilit din… 2019

 

Localnicii au fost atât de des mințiți de politrucii de la județ și din Guvern, încât în 2019 (certificatul de urbanism a fost eliberat în aprilie 2019) chiar au făcut o licitație pentru realizarea lucrării. În toamna lui 2019, s-a scos la licitație proiectarea + execuția modernizării DC 42. Norocul autorităților locale este că n-au crezut nici ele în totalitate minciunile celor care le-au promis finanțare (respectiv șefii lor de partid – PSD, aflați la Guvernare în acel moment), așa că au făcut licitație cu clauză suspensivă (adică, în caz că nu primesc finanțare, nu pot fi trași la răspundere de câștigătorul licitației și semnatarul contractului).

 

Licitația a fost câștigată de o firmă din satul Rebra (jud. Bistrița-Năsăud), Gironic Star Com SRL, controlată de Nicolai Georgiță și Daniel Popa (asociați în procente egale). Firma, specializată în transporturi și construcție de drumuri, trebuia să finalizeze contractul în 3 ani (36 de luni). Numai că banii promiși politic n-au venit în Vima Mică (probabil politrucii au considerat că nu e o miză electorală, având doar circa 1.500 de suflete/votanți). În consecință, firma a făcut doar proiectarea (plătită cu vreo 160.000 lei din bugetul local), iar apoi contractul s-a sistat până la eventuala finanțare promisă mereu și niciodată acordată. Niciodată până acum.

 

Veștile rele și lăudătorii politici

 

Însă veștile rele nu se termină aici. Contractul semnat în 2019 între Primăria Vima Mică și firma bistrițeană este de circa 12 milioane de lei (exact: 11.886.967,66 lei, sumă care include TVA). Ori Primăria a primit acum pentru lucrare… o treime din necesar. Mai mult, dacă ținem cont de actualizările de prețuri (pentru că e greu de crezut că firma contractantă este pe post de Armata Salvării să lucreze în 2022 la prețurile din 2019), contractul ar ajunge, estimativ, la 15 milioane de lei.

 

Deci, în acest moment, în care toți politrucii se laudă că, uite!, cum au obținut ei bani pentru comuna asta amărâtă din Maramureș, să-și facă și oamenii ăia drumul la care tânjesc de vreo 6 ani, sinteza sună așa: avem 4 milioane de lei și o lucrare de 15 milioane de lei. Cum procedăm? L-am întrebat pe primarul Liviu Balint.

 

Omul a fost sincer, în pofida fanfaronadei scriptice publice servite ]n urm[ cu câteva ore de șeful său de partid, Gabriel Valer Zetea (deputat și președinte al PSD Maramureș), care a recitat poezia de partid: “Deși contractul a fost semnat doar la finalul lunii septembrie (n.red., de fapt, ieri, 11 octombrie 2022, conform primarului Balint), în București, harnicul primar Liviu Balint a semnat deja ordinul de începere (n.red., de fapt licitația a fost făcută în septembrie 2019, când pesediștii de la Guvernare au promis că vor finanța lucrarea, dar n-au făcut-o) iar lucrările vor demara la începutul săptămânii viitoare.

 

Așa știu să muncească primarii social-democrați pentru comunitățile care i-au ales în fruntea lor. Felicitări, domnule primar! Felicitări întregii echipe care vă este alături! La cât mai multe proiecte implementate cu succes, iar eu, personal, vă asigur de întreaga mea susținere și pe viitor! Doamne-ajută la cât mai multe ”drumuri bune” în Vima Mică!”. Citat șeful PSD Maramureș, Zetea. Ura și la gară!, “lamulțean!”-ul de rigoare, când ne-a fi mai rău așa să ne fie, “partidul e-n tot și toate” ș.a.m.d.

 

Spuneam, primarul Liviu Balint a declarat, pentru 2mnews: “O să ne întâlnim cu firma care a câștigat licitație, să stabilim împreună și costurile și locul din care vom începe. Sigur, nu ajung 4 milioane de lei, probabil ar fi necesare 15 milioane de lei astăzi, față de cele 12 cu care s-a atribuit licitația în 2019. Dar ideea noastră este de a face tronsonul cel mai lung posibil cu acești bani (4 milioane de lei). După aceea, sau în timpul lucrărilor, rămâne speranța că vom mai reuși să obținem finanțare pentru finalizarea lucrării. Nu știu încă de unde ne apucăm, care este tronsonul pe care reușim să-l reabilităm cu suma primită acum. Urmează să-l stabilim de comun acord cu constructorul”.

 

Închei aici și scrierea și veștile proaste, ultimele generate exclusiv de modul egoist/iresponsabil în care aleg să comunice marea parte a aleșilor și numiților politic, care spun aproape mereu doar o mică parte din adevăr, cea confortabilă și cea care îi ajută pe ei personal (electoral), pentru că întreg adevărul sună altfel. Așa cum vi l-am expus aici.

 

* Foto: @Sălnița FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here