CONTRACT – Revizuirea Studiului de fezabilitate al Drumului Expres Petea – Satu Mare – Baia Mare costă 6 milioane de lei, bani plătiți de Maramureș și Satu Mare

0
703

DRUM EXPRES PETEA – BAIA MARE. Studiul de fezabilitate (mai exact completarea/revizuirea acestuia) al Drumului Expres Petea – Satu Mare – Baia Mare va fi executat cu 6 milioane de lei (exact: 5.990.524,83 lei, sumă care cuprinde TVA și care va fi plătită din bugetele publice ale județelor Maramureș și Satu Mare) de asocierea de firme Drum Pod Invest & Search Corporation. La licitație au fost făcute 3 oferte.

 

Cele două firme trebuie să finalizeze revizuirea SF-ului în 6 luni, apoi în 12 luni să adapteze documentația la cerințele finanțatorului (consiliile județene din Maramureș și Satu Mare vor depune proiectul pentru obținerea finanțării prin POIM – Programul Operațional Infrastructură Mare) și să ofere timp de 6 luni consultanță la licitația de proiectare și execuție a lucrării propriu-zise.

 

 

Despre câștigătorul licitației

 

Liderul asocierii, Drum Pod Invest, este înregistrat în Iași și este controlat de Radu Judele (care deține 90% din capitalul social al firmei, restul procentelor fiind în possia soției sale, Loredana Emanuela Judele). Judele este fost administrator al judeţului Botoşani și fost consilier judeţean (2016-2018, politic a fost înregimentat în PNL și apoi în PMP, din 2019 a renunțat la orice calitate politică). Anul trecut firma a câștigat și contractul de elaborare a SF-ului centurii municipiului Baia Mare (26,9 km). În 2020, firma a raportat o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro (4,75 milioane de lei) și un profit de 824.000 lei, realizat cu 17 angajați.

 

Search Corporation SRL este înregistrată în București și este controlată de Michael Mihai Stanciu (numele din cartea de indentitate – are dublă cetățenie, română și americană) prin firma americană Search AVG Inc. În 2020 a declarat o cifră de afaceri de aproape 13 milioane de lei și o pierdere financiară netă de 5,2 milioane de lei (firma are circa 100 de angajați). Stanciu se identifică ca fiind direct conectat cu Dumnezeu, însă cu titlul de certitudine este că este direct conectat cu pușculița publică, având un larg portofoliu cu mari investiții în proiectarea rutieră.

 

Despre Drumul Expres
Drumul Expres Petea – Satu Mare – Baia Mare este prevăzut să aibă 55,56 kilometri (pe traseul Satu Mare – Hideaga / com. Satulung, intersecția cu DE 58), cu două benzi pe sens și viteză maximă de 130 km/h, iar valoarea estimată a investiției este de peste 308 milioane de lei (sumă care cuprinde TVA) – se vizează finanțarea lucrării 85% din fonduri europene și 15% contribuția CJ Maramureș și CJ Satu Mare, pe care consiliile județene speră să-i recupereze de la Ministerul Fondurilor Europene.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a precizat că termenul estimat de finalizare al Drumului Expres Petea – Satu Mare – Baia Mare este august 2026. Lucrarea va fi executată în colaborare de consiliile județene din Maramureș și Satu Mare și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). La CNAIR, SF-ul acestui proiect (aprobat prin Hotărâre de Guvern) figurează cu alte date tehnice, respectiv cu o lungime de 82,34 kilometri și o valoare de 819 milioane de euro, însă nu este bugetat.

 

Acest Drum Expres trebuie să facă legătura cu Autostrada M3 din Ungaria, legătura fiind va fi asigurată prin sectorul de Drum Expres Nod Livada – Petea (cu o lungime de 29.21 km).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here