CONTRACT FABULOS – Săracă și datoare la bănci și la firme, Primăria Baia Mare vrea să plătească… 356 de milioane de lei pentru întreținerea străzilor timp de 4 ani

0
5221
Marcel Zoicaș și Cătălin Cherecheș

STRĂZILE DIN AUR DIN ORAȘUL BOGAȚILOR. Administrația publică a municipiului Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, și-a exprimat disponibilitatea de a plăti peste 350 de milioane de lei pentru mentenanța (repararea și întreținerea) străzilor și trotuarelor din oraș pe o perioadă de 4 ani. Mai exact, Primăria Baia Mare a introdus în licitație publică un contract pe 4 ani, în valoare de aproape 300 de milioane de lei + TVA (exact: 356.876.176,31 lei, sumă care conține TVA și care este echivalentă cu aproape 57 de milioane de euro).

 

Pentru acești bani, viitorul contractor al lucrării trebuie să reparare și să întrețină străzile, trotuarele și parcările, să facă plombări, să aștearnă covoare asfaltice (subțiri) și să repare conducte și cămine de canalizare. Contractul va fi semnat pe 4 ani (48 de luni). De regulă, fiind un contract multianual, se precizează câte contracte subsecvente se semnează pe perioada contractului, precum și sumele minimă și maximă ale acestora. În cazul de față se precizează că numărul contractelor subsecvente este… nelimitat. Oricâte.

 

În schimb, se știe exact că valoarea celui mare mare contract subsecvent va fi de circa 20 de milioane de lei + TVA, iar a celui mai mic, de circa 1 milion de lei + TVA. În fine, în 4 ani se va ajunge la o sumă totală estimată de municipalitatea controlată de Cherecheș la 357 milioane de lei, adică 57 de milioane de euro. O medie de 14,25 milioane de euro pe an. Adică peste 1,18 milioane de euro pe lună, lună de lună, timp de 48 de luni. Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere în decizie de 90%, iar experiența în domeniu are o podere de 10%).

 

Ce este de semnalat în privința acestui contract (în afara prețului uriaș pentru un oraș sărac și măcinat de datorii fapt pentru care se îndatorează în permanență la bănci și nici așa nu reușește să-și plătească la timp contractorii)? Faptul că administrația publică îi va oferi firmei “o împuternicire oficială și sprijin logistic” (care se traduce prin punerea la dispoziție a Poliției Locale!) pentru a-i putea “obliga pe deținătorii de rețele să suporte costurile” avariilor rețelelor utilitare (de exemplu, un capac lipsă la un cămin de canalizare duce la obligarea Vital să-l înlocuiască de urgență – fapt care putea fi făcut și până acum, doar Primăria are Poliție Locală și servicii de semnalare a acestor deteriorări care stânjenesc traficul rutier).

 

În fine, ofertanții pot să depună ofertele până în 14 septembrie 2021, și, printre altele, trebuie să facă dovada că dețin (prin orice formă) autoutilaje, instalații și echipamente tehnice necesare. Care este necesarul de dotare? O stație de asfalt; o stație de beton; un laborator de încercări autorizat; 4 repartizatoare finisor de mixturi asfaltice (de capacități clar definite);  2 autogredere; 4 cilindru-compactor; 4 motocompresoare; 4 buldoexcavatoare; 4 încărcător-excavator; 6 autobasculante; 3 trăietoare de rosturi; 4 freze de asfalt; 4 vibratoare asfalt; 2 instalații de colmatare rosturi; un reciclator; o autocombină pentru slam.

 

Cum a fost până acum

 

Precentul contract de „modernizare, reparații, întreținere și gestiune a străzilor” din Baia Mare, a fost semnat de primarul Cherecheș în 6 martie 2018, cu asocierea de firme Antrepriza Reparații și Lucrări (ARL) Cluj SA  (societate deținută de austriecii de la Strabag) & Construrom SA (controlată de finul său Marcel Zoicaș) & Nord Vest Infrastructură și Servicii SRL (controlată de Ioan Baltă “Oniza” – cel care a declarat în instanță că primarului Cherecheș îi place popcornul și venea pe la el să mănânce -, prin fiul său, Ionuț Baltă).

 

Atunci, valoarea exactă a contractului-cadru nu s-a pronunțat, fiind estimat de primarul Cherecheș la „30, chiar 40 de milioane de euro” (o marjă normală pentru doctorul în economie, pentru că 10 milioane de euro reprezintă pentru el o cantitate financiară neglijabilă) – inițial, la licitația din vara anului 2017, estimarea maximă a beneficiarului (Municipiul Baia Mare) era de 70 de milioane de lei + TVA.

 

În primele 18 luni (un an și jumătate) de la semnarea contractului din 2018, asocierea de firme a cuantificat comenzi de peste 36 milioane de lei (echivalentul a peste 7,6 milioane de euro), cu o medie de 2 milioane de lei pe lună – dacă eliminăm din calcul perioada de iarnă, când firmele cuplate ale lui Zoicaș și Baltă au prestat deszăpezirea în Baia Mare (contract de 3,4 milioane de euro), media lunară a plăților se ridică la 2,57 milioane de euro – cu mențiunea că administrația publică locală a desecretizat atunci doar 9 din cele 13 contracte subsecvente, așadar suma finală a fost mult mai mare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here