CONSTATARE CONTROL – La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare au fost găsite echipamente de unică folosință care… se refolosesc/resterilizează

3
3620

SITUAȚIE. Periodic, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Maramureș verifică, printre altele, și activitatea din spitalele din județ. În urma unui astfel de control, de dată recentă, efectuat la cel mai mare spital public din Maramureș, Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, au fost indentificate (și) neconformități la Laboratorul de angiografie și s-au dispus modalitățile de remediere ale acestora.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, în 3 martie 2023, Serviciul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) – acesta este o structură înființată în cadrul spitalelor cu rol de coordonare și control a modului de implementare al programului de prevenire şi control a infecţiilor spitalicești (dacă ne-ar arde de glume, am spune că e un fel de DGA pentru Poliție, dar nu ne arde) – a verificat dacă neregulile constatate de DSP au fost remediate. N-au fost.

 

În urma controlului SPIAAM la Laboratorul de Angiografie al Spitalului Județean, s-au constatat mai multe deficiențe, unele siderante în actul medical de mileniu III. Astfel, există echipamente medicale (sondă de dren, laringoscop) cu termen de valabilitate expirat; unele materiale sanitare sunt păstrate în condiții necorespunzătoare (pe pervazul geamului!); alte materiale sanitare sterilizate (trusa stimulator) aveau termenul de valabilitate inițial modificat cu pixul; echipamente medicale de unică utilizare erau refolosite/resterilizate; pe recipientele soluțiilor medicamentoase sau antiseptice aflate în uz nu era înscrisă data deschiderii și a începerii utilizării…

 

Laboratorul de Angiografie şi Cateterism Cardiac din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost înființat cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni cardiovasculare accesul la astfel de metode de investigație moderne (prin angioplastie sunt dilatate arterele și se implantează dispozitive permanente de tip stent – stimulatoare cardiace, defibrilatoare).

 

Știți că, măcar declarativ, există o luptă pentru reducerea infecțiilor spitalicești. Scrierea are ca obiectiv, pe lângă caracterul informativ al cetățenilor, îndreptarea urgentă a acestor deficiențe constatate de specialiști. Pentru că subiectul este sănătatea oamenilor.

 

UPDATE: La scurt timp de la publicarea articolului, conducerea executivă a Spitalului Județean a precizat că aspectele semnalate în prezenta scriere sunt reale, și că astăzi, 10 martie 2023, DSP Maramureș, într-o revenire/verificare a celor constatate la control a conchis că neregulile au fost îndreptate.

 

* Foto – Laboratorul de Angiografie: @Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Citind articolul am simtit nevoia si consider obligatia de a lua atitudine impotriva celor scrise in acest articol rau voitor […] impotriva unui serviciu medical care salveaza vieti zi de zi,daca e sa cautam o sectie de elita in spitalul din Baia Mare aceea este Laboratorul de e Angiografie ,personalul de acolo face eforturiri pentru a salva cei care fac infarrct miocardic, faptul ca au lipsuri materiale nu este vina lor ,administratia e razpunzatoare.Concluzie, acei medici au salvat de la moarte cunostinte de ale mele, recunostinta maxima, pentru ,restu comentarii si articole este rautate pura …

    Comentariu moderat pentru limbaj excesiv.

    • Domnu’ recitiți, poate a doua oară înțelegeți ce au scris oamenii ăștia, deși la modul în care scrieți păstrez rezerve. Ce legătură au medicii cu faptul că ei reutilizează echipamente de unică folosință, fapt recunoscut și de conducerea spitalului? Foarte bine că l-au scris, să aflăm și noi, altfel era îngropată povestea ca atâtea altele. Și bine ar fi să fie și adevărat că au remediat problemele și că nu o să mai facă prostii. De infecții spitalicești ați auzit?

      • Bine, sa clarificam corect se spune infectii nosocomiale iar dumneavoastra daca va imbolnaviti sunati la ziar sa va trateze ca daca mergeti la spital faceti infectii spitalicesti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here