CONFRUNTAREA MILIARDARILOR – S-a schimbat liderul în economia maramureșeană: Aramis Invest a depășit Eaton Electro Producție la cifra de afaceri

1
3872

EXCLUSIV – ANALIZĂ  ECONOMICĂ. Finalul de an 2019 a generat o schimbare de lider în economia maramureșeană: după 3 ani, producătorul de mobilier Aramis Invest SRL, controlat de antreprenorii locali Vladimir Iacob și şi Marius Şelescu, a depășit la cifra de afaceri producătorul de echipamente electrice Eaton Electro Producție SRL, parte a unuia dintre cele mai mari holdinguri mondiale, prezidat de americanul Craig Arnold.

 

Cele două firme sunt singurele din județul Maramureș care înregistrează de 3 ani consecutiv o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei – în România sunt aproximativ 140 de firme cu cifre de afaceri de peste 1 miliard de lei. De altfel, în clasamentul național după cifra de afaceri pe 2019 a companiilor controlate de antreprenori români, Aramis Invest Baia Mare s-a situat pe locul 14, fiind singura companie din județ clasată în top 20.

 

Aramis: 1,14 miliarde de lei

 

Aramis Invest SRL este de mai mulți ani cel mai important producător și exportator de mobilă din România. Firma produce în special pentru IKEA, fiind cel mai mare furnizor de mobilă român pentru concernul suedez. Fabrica din Baia Mare este și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), producând și exportând aproape 15% din mobila fabricată în toată țara.

 

Firma Aramis este controlată de antreprenorii români Vladimir Iacob (60%) şi Marius Șelescu (40%) și este cel mai mare angajator din județul Maramureș. În ultimii 15, Aramis și-a crescut cifra de afaceri de la 50 de milioane de lei (în 2005) la 1,14 miliarde de lei (în 2019), adică a înregistrat o creștere de aproape 23 de ori (procentual, de 2.300%!).

 

În 2019, Aramis Invest SRL a înregistrat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, respectiv 1.144.289.276 de lei. Este al treilea an consecutiv când Aramis raportează cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Firma a raportat pentru anul trecut un profit de asemenea record, de aproape 51 de milioane de lei (exact: 50.971.068 lei), obținut cu un număr mediu de 4.368 de angajați.

 

 

Eaton: 1,12 miliarde de lei

 

Eaton Electro Producție SRL (fosta Moeller Electric până în ianuarie 2010) este reprezentanta în România a concernului Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare, care include între brandurile sale Moeller, Holeck, Westinghouse, Cutler Hammer etc.

 

Compania specializată în managementul energiei electrice a fost înființată în decembrie 1997, cu capital integrat german și este condusă în acest moment de Pamela Voichița Pop (foto mic dreapta). În toamna anului 2005, pachetul majoritar al grupului Moeller a fost achiziționat de către fondul de investiții Doughty Hanson & Co, iar în iulie 2008, grupul Moeller fost achiziționat de concernul american Eaton. CEO și președinte al Consiliului de Administrație al Eaton Corporation este, din 1 iunie 2016, americanul Craig Arnold (foto mic stânga).

 

 

În 2019, fabrica de asamblare din Sârbi-Fărcașa (jud. Maramureș) Eaton Electro Producţie SRL, care este parte a reţelei de producţie din divizia Power Distribution a Grupului Electric Eaton (EMEA) – condusă de Tim Darkes (foto mic dreapta) -, a înregistrat o cifră de afaceri record în istoria economică a firmei, respectiv 1.129.671.620 de lei. Este al treilea an consecutiv când Eaton raportează cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Firma a raportat pentru anul trecut un profit de asemenea record, de aproape 58,8 milioane de lei (exact: 58.742.133 lei), obținut cu un număr mediu de 2.143 de angajați.

 

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here