CONFRUNTAREA MILIARDARILOR – Cum s-a tranșat competiția financiară dintre cele mai puternice firme din Maramureș în anul 2020: Aramis vs. Eaton

0
1261

EXCLUSIV – ANALIZĂ ECONOMICĂ. Pentru cei care n-au timp să citească mai mult decât sms-uri, răspunsul la dilema din titlu: nedecis. Pentru ceilalți, detaliile. Și în anul 2020, firmele miliardare Aramis Invest SRL și Eaton Electro Producție SRL au mers cap la cap, una adjudecându-și cea mai mare cifră de afaceri din economia județului, cealaltă, cel mai mare profit net.

 

Subliniere: Aramis Invest SRL și Eaton Electro Producție SRL sunt singurele din județul Maramureș care înregistrează de 4 ani consecutiv cifre de afaceri de peste 1 miliard de lei (fapt care ar trebui să fie relevant și pentru cei mai puțin familiarizați cu știința economică, în contextul în care în România sunt doar circa 140 de firme care au cifre de afaceri de peste 1 miliard de lei).

 

Să vedem ce s-a întâmplat în anul pandemic 2020, unul dificil, care i-a supus pe anterprenori la eforturi (și financiare) suplimentare și la găsirea unor soluții de funcționare atipice, în contextul restricțiilor impuse de legislație.

 

Aramis, cea mai mare cifră de afaceri: 1,18 miliarde de lei

 

Aramis Invest SRL din Baia Mare, de mai mulți ani cel mai important producător și exportator de mobilă din România (produce și exportă, în special pentru concernul suedez IKEA, având o cotă de 15% din piața națională de mobilă român) și prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România (în 2018), a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de peste 1,18 miliarde de lei (exact: 1.183.797.690 lei, echivalentul a peste 243 de milioane de euro, la cursul mediu al anului), păstrându-și poziția de lider în clasamentul economic județean după volumul financiar al afacerilor derulate.

 

Aramis, o afacere controlată de antreprenorii români Vladimir Iacob (60%) şi Marius Șelescu (40%), și care este și cel mai mare angajator din județul Maramureș (cu 4.640 de salariați), este pentru al doilea an consecutiv lider în topul firmelor după cifra de afaceri, însă pozitivismul informației constă în altceva: în 2020, deși fabrica a fost închisă o perioadă și mult timp a funcționat sub impulsul restricțiilor sanitare, la jumătatea anului estimând o scădere de 10% a cifrei de afaceri, a reușit o redresare spectaculoasă în a doua jumătate a anului și a încheiat cu cel mai mare volum financiar de afaceri din istoria firmei.

 

Simplificat, din 2005 și până acum, cu consecvență de metronom, Aramis și-a crescut în fiecare an cifra de afaceri, indiferent de condiții/contexte, ajungând de la 50 de milioane de lei la 1,18 miliarde de lei. O creștere de… 2.366% în doar 16 ani. Revenind la anul 2020, Aramis a raportat un profit net de 56,77 milioane de lei (exact: 56.777.932 lei), echivalentul a peste 11,66 milioane de euro, la cursul mediu al anului.

 

Eaton, cel mai mare profit net: 57 de milioane de lei

 

Eaton Electro Producție SRL din Sârbi (com. Fărcașa), fosta Moeller Electric (până în ianuarie 2010), este subsidiara concernului Eaton, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare. Eaton s-a clasat a doua în clasamentul economiei județene în privința volumului afacerilor, cu o cifră de afaceri de 1,11 miliarde de lei (exact: 1.117.502.017 lei).

 

Și Eaton (care a avut o medie anuală de 2.092 de angajați) a raportat pentru al patrulea an consecutiv o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei, însă în cazul firmei din Sârbi/Fărcașa, în 2020, s-a înregistrat o ușoară scădere a volumului financiar, de 1%, comparativ cu anul anterior.

 

Însă Eaton a rămas liderul din clasamentul profitului, raportând un profit net de peste 57 de milioane de lei (exact: 57.041.222 lei), echivalentul a 11,71 milioane de euro, la cursul mediu al anului. Acesta este cel de-al șaselea an consecutiv când Eaton Producție SRL raportează cel mai mare profit net din Maramureș. În istoria economică a firmei, a fost al doilea profit obținut de Eaton (cel mai mare a fost raportat în 2019, 58,74 milioane de lei).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here