CONFIRMARE – Nu mai scăpăm: pesta porcină africană la un mistreț vânat în Groșii Țibleșului

0
358

PESTA PORCINĂ. Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice și a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, urmare a confirmării bolii la un porc mistreț vânat în fondul de vânătoare nr. 53, Țibleș, Ocol Silvic Țibleș de pe raza comunei Groșii Țibleșului.

 

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că în 24 februarie au fost vânate două exemplare de porc mistreț și că după analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureș rezultatul a fost pozitiv. În 25 februarie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț vânat.

 

Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a menționat că acest caz are legătură cu focarul de pestă porcină africană din județul vecin (Bistrița-Năsăud), fiind situat la o distanță de aproximativ 1,5 kilometri.

 

Președintele CLCB, prefectul Vasile Moldovan, a precizat că zona infectată a fost stabilită pe o suprafață de 8 kilometri (pe raza localităților Groșii Țibleșului, Larga și Lăpuș), iar zona tampon include localitățile Libotin, Cupșeni, Ungureni, Poiana Botizii, Suciu de Sus, Suciu de Jos, Strâmbu-Băiuț și Rogoz. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire.

 

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd, inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice prin păduri, iar intrarea și ieșirea în și din pădure a celor care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor, se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice.

 

De asemenea, exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor.

 

Vor fi luate măsurile de biosecuritate pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane, iar mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.

 

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a cerut informarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării la aglomerări de animale pe raza localităților menționate.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here