CONDUCERE NOUĂ – Sculptorul Ioan Marchiș s-a pensionat din funcția de director al Direcției pentru Cultură Maramureș, instituție pe care a condus-o timp de 22 de ani

1
3691
Ioan Marchiș

DIRECȚIA PENTRU CULTURĂ MARAMUREȘ. Sculptorul Ioan Marchiș nu mai este directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, acesta pensionându-se după ce a condus instituția timp de 22 de ani (a fost desemnat director în anul 2001, fiind până recent cel mai vechi director în funcție într-o instituție publică). Practic, Marchiș a condus Direcția pentru Cultură Maramureș de la înființarea acesteia (în 2001, fostele inspectorate pentru cultură au fost reorganizate în direcții județene, ca servicii publice descentralizate, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor).

 

Noul director executiv interimar al Direcției pentru Cultură Maramureș este dr. Aura Maria Pintea (foto mic dreapta), care până la numire a fost inspector superior al instituției (responsabilă de Compartimentul Monumente istorice și arheologie – este soția executorului judecătoresc Bogdan Ioan Pintea) și director executiv interimar în 2017-2018 (pe perioada suspendării din funcție a lui Marchiș). Aurei Pintea i-au fost delegate atribuțiile de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Maramureș la 16 martie 2023, prin Ordin al ministrului Culturii.

 

Despre Ioan Marchiș
Marchiș (care a împlinit luna trecută 68 de ani), originar din comuna maramureșeană Bârsana, este absolvent al Academiei de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj Napoca – Secția sculptură (promoția 1981), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Înaintea numirii la conducerea Direcției pentru Cultură Maramureș, Marchiș a fost șef serviciu Proiectare la Cooperativa “Tehnolemn” Baia Mare (1981-1992), referent Artă plastică la Centrul Creației Populare Maramureș (1994-2001) și profesor de Istora artei – sculptură la Școala de Arte “Liviu Borlan” (1995-1998), director general la RTV Archeus Baia Mare (2001).
§ Profesional, sculptorul Marchiș a avut numeroase expoziții de grup și personale, interne și internaționale, lucrările sale fiind în colecții muzeale sau private România, Ungaria, Germania, Israel, SUA, Egipt, Austria, Franța, Anglia, Japonia, Maroc. A deprins pasiunea pentru sculptură de la bunicul său și a realizat numeroase lucrări monumentale, printre care Arcul Solar din Baia Mare (1984), Ansamblul monumental Avram Iancu și prefecții din Coaș (2001), Ansamblul monumental Bogdan Vodă din Bogdan Vodă (2008), dar și statuile din bronz care îi reprezintă pe Mihai Viteazu (1994, Valea Chioarului și 2000, Mănăstirea Habra), Pintea Viteazul (1997, Baia Mare), Nicolae Iorga (1995, Baia Mare), I.C. Brătianu (1997, Baia Mare), Gheorghe Brătianu (1999, București), Gheorghe Pop de Băsești (1998, Baia Mare), I.G. Duca (2000, Ploiești), Atanasie Moț Dâmbul (1997, Suciu de Sus), Mihai Eminescu (1994, Săliștea de Sus și 2000, Baia Mare), Octavian Goga (2000, Baia Mare), George Coșbuc (1999, Baia Mare) etc.
Despre instituție
Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, instituție cu 8 funcționari, are atribuția pricipală de a proteja patrimoniul cultural naţional. Judeţul Maramureş are 8 obiective incluse în Lista Patrimoniului Cultural Mondial (UNESCO) și 60 de obiective incluse în Lista Monumentelor Istorice, de asemenea în județ sunt clasificate ca protejate 40 de monumente de for public, 27 de case memoriale și monumente funerare.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here