CONCURS CU REZULTAT CUNOSCUT – Să ne liniștim cu toții: viitorul manager al Spitalului Județean va fi Oros. Dar de ce-și risipesc timpul ceilalți candidați?

1
5233

MERITOCRAȚIA, DUPĂ PNL. Poezia electorală a PNL, partidul de guvernământ care face și desface ițele puterii administrative și, mai ales, economice, a țării, nu ați uitat-o, sper. Da, aia cu ocuparea posturilor în instituțiile publice exclusiv în baza meritocrației (profesionalismului). Vă dau dreptate, și eu râd în hohote. Măcar personajele de la PSD o dădeau pe față, nu mimau că-s fini, sau duși pe la școli bune (nici nu erau, de altfel).

 

Povestea, așa cum e ea

 

Bine, de la poezia asta cu meritocrația în România (iar am râs în hohote) începe scrierea de față, care nu-și propune să comunice vreun secret, ci să sublinieze un fapt știut de toți maramureșenii cu un dram de informație la purtător. Se ia o funcție: manager Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare.

 

În fază inițială se numește, de PSD, un interimar (dr. Vasile Pop). Apoi, la debarcarea pesediștilor de la putere, PNL numește, la rândul lor, un interimar (Alexandru Oros). Cam asta-i povestea interimatelor – vă reamintesc, conducerea celui mai mare spital din Maramureș a cam fost lăsată de izbeliște după debarcarea Sorinei Pintea (PSD) de DNA, pe considerent c-ar fi fost prinsă cu șpaga-n biroul de manager. Mă rog, sper că interimarii, Pop și apoi Oros, au chemat popa să tragă o sfeștanie la preluarea biroului, așa cum se face, cu apă de la robinet, oricum, dar să se purifice spațiul de plicuri.

 

Candidații: 3+1 (cu cârmaci)

 

După atâta interimat, postul se scoate la concurs. Toți angajații, până la ultima doamnă liftieră, portarul, cei de la contabilitate, ăia de peste drum de la Kaufland, trecătorii de pe podul de pe Bulevardul Republicii, oamenii-n robe cu mine serioase de la Palatul de Justiție, toți-toți știu numele managerului care o va succede (sperăm că doar în funcție) pe Sorina Pintea. Nu-i un secret pentru nimeni: Alexandru Oros de la PNL Sighetu Marmației.

 

N-am înțeles ce nu-i clar pentru trei persoane care, mimând că nu știu rezultatul viitorului concurs, s-au înscris în competiției. Deci, alesul PNL, Oros (de meserie jurist, fost manager al Spitalului Municipal Sighetu Marmației), are contracandidați: dr. Rareș Pop (directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș), col. dr. Tănase Ion Filip (fostul șef al Centrului Medical MAI Maramureș, acum pensionar) și economista Mădălina Cîmpean (care din vara anului trecut este evaluator de servicii de sănătate la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate).

 

Pentru a nu-i suspecta pe cei trei de naivitate, cel mai probabil fiecare contracandidat al viitorului câștigător al concursului pe bază de meritocrație PNL (iar am râs în hohote), care e Oros, ne-am înțeles și s-a auzit până-n ultima bancă, are câte-o motivație. Alta decât de a câștiga, pentru că n-ai cum să câștigi o competiție care deja a fost câștigată. Mă rog, “câștigată”. Oros, the great winner.

 

Să vorbim și despre cine zice că-i bine sau rău

 

Mai spectaculos decât înscrierea a trei (!) contracandidați într-un concurs cu câștigător deja stabilit politic de PNL pe baza incontestabilei meritocrații este strategia de implementare. Ăștia de la PNL Maramureș chiar au umor. Și chiar ne cred complet tâmpiți. L-au numit președintele comisiei de examinare pe… Ioan Cheudan. Mărturisesc, ce hohote?, de-abia m-am oprit din râs. Pe Nelu Cheudan. Stați să mai râd puțin…

 

Pentru cei 99,99% dintre cei cărora Ioan Cheudan nu le spune nimic, le spun eu câte ceva edificator: „Nelu Polițistu’” este pensionar din postura de șef al Poliției Groși, fost președinte al partidului militarizat al lui Oprea, UNPR Maramureș, de unde a defectat la conducerea PPU-sl Maramureș (partid fondat și controlat de Dan Voiculescu, patron al televiziunilor Antena, zis Dan de la Grivco). Cu UNPR a fost consilier județean în mandatul 2016-2020, în urma alianței electorale a UNPR cu Alianța pentru Baia Mare (o struțo-cămilă politică, care și-a adunat sufragiile electorale aproape exclusiv în baza popularității primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș). Cu PPU-sl este consilier județean în acest mandat, 2020-2024, din aceeași cauză (alianța partidului cu Cherecheș).

 

Ajuns în structurile administrației județene, fostul milițian și apoi fost polițist Cheudan și-a negociat o funcție de președinte al ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Maramureș, structură controlată de Consiliul Județean Maramureș. Pesedistul Gabriel Valer Zetea i-a dat-o. În baza acestui dar în mână (funcția este remunerată cu vreo 3.000 de lei/lună, net), Cheudan a semnat contractul de vasalitate politică cu PSD, UNPR devenind un apendice disciplinat al social-democratului neocomunist Zetea (adică au votat/susținut, tot ce-a pohtit Zetea).

 

În acest mandat a făcut același lucru cu Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș și al CJ Maramureș: i-a trădat (încă din campania electorală!) pe pesediștii lui Cherecheș și a semnat contractul de vasalitate al PPU-sl cu PNL în schimbul aceleiași funcții. Mă gândesc că fostul milian/polițist Cheudan are senzația falsă că fiind președintele ATOP Maramureș este cumva deasupra șefilor Poliției maramureșene… Altă explicație nu văd, pentru că n-o face pentru bani (are pensie specială de vreo 14.000 lei pe lună), gâdilarea propriului orgoliu părând singura explicație rațională.

 

Deci, dr. Rareș Pop o să vină frumos în fața lui Nelu Polițistu’ (băiat bun, de altfel) și o să-i explice cum vrea să restructureze circuitul medical în condiții de pandemie, spunându-i că reacțiile acum nu sunt unitare? Stați să mai râd puțin… Că Nelu e ăla de care a râs toată țara când l-au filmat cei de la Digi (niște…) refuzând să explice ce face practic pentru cei vreo 3.000 de lei pe lună ca președinte la ATOP, spunând că nu e fotogenic și că “Eu sunt milițian, nu am vorbele la mine…”.

 

… deci, domnule Rareș Pop, eu zic să vă mai gândiți. Domnul colonel în rezervă Filip poate merge, că dânsul e pensionar, pe Cheudan îl cunoaște, i-o fi semnând ceva concedii de boală când erau în sistem, în fine, mai trece vremea… Doamna Cîmpean și ea, cu evaluarea spitalelor poate simte nevoia unei auto-evaluări, pentru că de evaluare din partea lui Nelu Cheudan nu poate fi vorba. Cât despre acesta, băiat bun, spuneam, dar nu înțeleg de ce unii oameni nu au curajul să-și accepte propriile competențe și atunci când li se oferă ceva peste putința sau pregătirea lor nu refuză (demnitatea și auto-evaluarea fiind trăsături specific umane) – explicație: Nelu Cheudan a fost numit președinte al comisiei de concurs pentru că e membru al Consiliului de Administrație la Spitalul Județean (am râs din nou, mă scuzați). Mai ales că nici nu-i rușine: nu ne putem pricepe la orice.

 

… and the winner is jr. George Alexandru Oros!!! Meritocrația PNL.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here