CONCURENŢĂ – Ce lege a încălcat Primăria Baia Mare în organizarea Târgului de Paşte 2017

0
433

EROARE. Decizia organizării „Târgului de Paşte 2017” în Baia Mare e bună, indiferent cui a aparţinut. Iar decizia promovării exclusive a producţiei asociaţiilor de profil din Maramureş e chiar foarte bună. Îndrăznesc să semnalez însă o încălcare a legii, în speranţa că eroarea va fi îndreptată repede, măcar în timpul în care singurul angajat al Inspecţiei Concurenţei Maramureş, care este şi propriul său director, Octavian Bandula, se preface că nu a înţeles derapajul legislativ comis – sunt convins că nu din răutate, strategii nelegale, ci din suficienţă – de Primăria Baia Mare.

 

În urmă cu câteva zile, Primăria Baia Mare a făcut public anunţul privind organizarea acestei pieţe ocazionale, sub denumirea „Târgul de Paşte 2017” (7-15 aprilie 2017). Din elan şi probabil neconsultare cu Serviciul Juridic al Primăriei, anunţul încalcă cel puţin o lege (cea a concurenţei – 21/1996), fiind restrictiv şi anticoncurenţial.

 

Anunțul Primăriei Baia Mare (click pentru a mări imaginea)

„Pot  participa la acest târg doar producătorii care sunt membri ai uneia din următoarele asociaţii: Asociația  Producătorilor de Produse Tradiţionale Maramureş, Asociația Meşterilor  Populari Maramureş, Asociaţia „Produs de Maramureş”, precum şi meşterii populari care aparţin Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş”, consemnează comunicatul oficial.

 

Acest anunţ ţine loc de regulament, fiind un act oficial care reglementează înscrierea/participarea la Târgul de Paşte, şi încalcă mai multe articole din Legea Concurenței nr. 21/1996 (articolele 2, 5 etc.), pentru că, chiar şi o autoritate sau instituţie publică, zice legea, nu poate retrânge, împiedica sau denatura concurenţa (zicem că avem o piaţă liberă, concurenţială).

 

La un „târg de paşte” ar trebui să poată participa orice producător, la un „târg de paşte al producătorilor maramureşeni”, logic, pot participa doar producătorii maramureşeni – o „chichiţă”, cum ar spune directorul Juridic, Mircea Niculae.

 

Cum poate fi totuşi organizat un târg la care organizatorul vrea să participe doar producătorii locali? Extrem de simplu: reglementând aria produselor în titulatura evenimentului, practica fiind una comună pe piaţa europeană. Simplificând, modificaţi titulatura în „Târgul de Paşte al producătorilor maramureşeni” sau ceva similar, altfel rămâneţi în afara legii şi sancţionabili – dacă, cumva, se trezeşte Bandula.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here