CONCERT EXTRAORDINAR – Colind pentru o speranță: artiști pentru prietenul artist Ghiță Danciu

0
1789

FOLK. În România asta frumoasă chiar și atunci când altora le pare urâtă, când spui folk, n-ai cum să nu-l cuprinzi în generozitatea cuvântului și pe Ghiță Danciu. Iar când zici Ghiță Danciu, spui și Orizont 77 și zici Vali Moldovan și Tibi Hindli și Tomy Szabo și Laci Keresztes și Dan Cordea și Ghiţă Mureşan și Vasile Ghita și Valentina Terheşiu și Sandu Pocol și Vasile Groşan și Mircea Pop și cei pe care memoria păcătoasă i-a omis acum, dar nu i-a uitat. Pentru că în uitare nu sunt cuprinși artiștii.

 

Și mai spui, poate, atunci când zici Ghiță Danciu, și Nicolae Petricec. Poetul. Și Balada cerbului călător și zici Pintea și murmuri Baladă fulgerată de vânt – pentru că ei, Orizont 77, și el, Ghiță Danciu, cu voce lui, ne-a introdus în mentalul colectiv, pentru veșnicie, nemuritoarea scriitură a poetului maramureșean Ioan Voicu (știi, sunt sigur: “Rău mă dor ochii, mă dor / De durererea frunzelor / Și mă fac și iar mă fac / Vânt de brad și vânt de fag”).

 

Dacă n-ar fi așa cum e, aș glumi puțin spunând că Ghiță Danciu și Orizontul cântă de la cutremur încoace. Dar, din păcate, e așa cum e și o să vă spun că ei cântă din august 1977, când Petricec i-a încurajat să cânte folk, după câteva “injecții” cu Vintilă. Simplificat, așa s-a născut Orizont 77, la Casa de Cultură din Baia Mare, iar nașul de botez a fost Ghiţă Mureşan, alt membru al formaţiei, pe atunci elev la “Minier” (în mină, când se deschide un orizont, se denumește după anul în care este început).

 

Acum, Ghiță Danciu suferă. În primul rând suferă de necântat ș-apoi de boala nenorocită care-l împiedică să cânte. Speranța de vindecare constă în extirparea tumorii de pe laringe și asta-i o operaţie complicată pentru care trebuie să meargă în Austria. Și pentru asta, artistul Ghiță Danciu are nevoie de 30.000 de euro. Asta-i povestea. Tristă.

 

Povestea de solidaritate, însă, abia acum începe. În 22 decembrie (sâmbăta viitoare), de la ora 17, la Casa Tineretului din Baia Mare, prietenii săi, artiști folk, vor concerta într-un  spectacol caritabil în sprijinul lui Ghiță Danciu. Orizont 77 (Vasile Ghita, Gabriela Brumar, Dan Cordea), Make (Marcel Mîrza), Focul viu, Ghiță Mureșan, Dorel Moldovan, Marinel Petreuș, Grupul folk Clasic vor fi pe scenă pentru a face ce știu ei mai bine, să cânte, sperând că maramureșenii prezenți pentru a-i asculta vor fi în număr suficient de mare pentru a putea aduna banii necesari intervenției chirugicale esențiale pentru prietenul lor (îndrăznesc, al nostru) Ghiță Danciu. Să mergeți dacă vă pasă…

UPDATE. Cei care vor să îl sprijine pe folkistul maramurșean Ghiță Danciu, dar nu vor putea să participe la concert, pot să o facă, donațiile putând fi depuse în contul deschis în acest scop la CEC-BABC Asociația Culturală Transilvania Folk C.U.I 30334843 IBAN RO02CECEC001946008363031 – pentru Ghiță Danciu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here