COMPLICITATE – Senator USR Maramureș Dan Ivan: ASF a permis fraudarea statului în cazul City Insurance timp de 6 luni

0
269
Dan Ivan, senator USR de Maramureș

DEMITEȚI-I. USR acuză conducerea ASF de complicitate și a cerut demiterea persoanelor care au permis, cu bună știință, continuarea vânzării polițelor RCA de către City Insurance și Euroins.

 

Cazul falimentului Euroins a scos la lumină o mulțime de nereguli scandaloase la nivelul deciziilor luate de conducerea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), de-a lungul timpului și în alte cazuri de insolvență ale companiilor de asigurare.

 

În cadrul Comisiei Economice de Industrie și Servicii care s-a reunit luni, 20 martie, pentru audierea conducerii ASF, senatorul de Maramureș din partea USR, Dan Ivan, a pus întrebarea la care niciunul dintre cei audiați nu se aștepta: „Domnule președinte Marcu, o speță foarte concretă. În cazul City Insurance, se știe că au folosit încă din 2017 extrase de cont false, de la Axios Bank, pentru a-și dovedi solvabilitatea. Dumneavoastră ați aflat târziu, sau ați reacționat doar prin 2021, în prima parte a anului, am înțeles din declarații că ați avut chiar o sesizare către Parchet, dar, în schimb, i-ați lăsat să vândă polițe până în septembrie 2021. De ce?”.

 

Așadar, de la momentul în care s-a aflat despre extrasele de cont false care ar fi trebuit să demonstreze solvabilitatea companiei City Insurance și până la primele decizii luate în această speță s-au scurs aproximativ 6 luni, timp în care conducerea ASF a permis emiterea asigurărilor RCA care nu mai aveau niciun fel de acoperire.

 

Antecedente de oprire a activității unei companii de asigurare într-un timp mult mai scurt, există, dacă ne amintim cazul Astra Asigurări din urmă cu câțiva ani. Așadar, de putut, se poate. Voința ne lipsește sau presiunile externe sunt prea mari.

 

REZULTATUL: până la 1.000.000.000 LEI fraudă la bugetul de stat!

 

În urma celor constatate în timpul comisiei, USR a cerut demiterea conducerii ASF, din cauza complicității demascate în cazul acestei fraude. Însă PSD și PNL au respins cererea, chiar și după această recunoaștere publică a celor care ar fi trebuit să protejeze statul împotriva fraudelor pe care tot mai multe societăți de asigurare încearcă să le facă.

 

Unul dintre efectele faptului că până acum, fie au fost ascunse aceste informații, fie au fost trecut cu vederea, este și această creștere imensă a prețurilor polițelor RCA, dar și încrederea altor companii de asigurare că vor putea să apeleze la tertipuri și la falsuri în acte pentru a-și umfla conturile și pentru a se îmbogăți peste noapte din banii oamenilor cinstiți.

 

Pe 27 martie a avut loc o nouă audiere în cadrul Comisiei Economice din Senatul României, de data aceasta fiind invitat șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Deși coaliția PSD-PNL dorește să păstreze aparențele cum că iese din pasivitatea și se implică în gestionarea situației și în controlarea acestui mecanism putred, este evident faptul că aceste audieri inutile și tardive sunt doar de fațadă. Președintele Comisie Economice, senatorul Zamfir, a dus în derizoriu discuțiile din cadrul comisiei, disculpându-i pe conducătorii ASF-ului care a devenit o entitate complet politizată și aruncând pisica moartă în grădina altor instituții.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here