COMEMORARE – Duminica Floriilor, tradiţii păstrate în Maramureş

0
1004

TRADIŢII. Duminica Floriilor (praznic cunoscut şi sub denumirile Floriile, Duminica Patimilor, Duminica Stâlpărilor sau Patimilor Domnului) este sărbătoare creştină comemorată în fiecare an în ultima duminică dinaintea Paştelui, evocând intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Intrarea Domnului în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

 

În Maramureş, în Duminica Floriilor credincioşii aduc la biserică ramuri înflorite de salcie (mâţişoare), pentru a fi sfinţite de preoţi. Apoi, acestea sunt păstrate pe tot parcursul anului la grinda casei sau al grajdului, fiind considerate vindecătoare, aducătoare de spor şi protectoare pentru oameni, locuinţe şi animale.

 

În Maramureş, de Florii, gospodinele pregătesc pâini împletite (sau colaci) şi decorate cu flori din aluat, care se mănâncă de toţi membrii familiei (semnificaţia acestei tradiţii îşi are filonul din vechime: pentru a fi împreună şi pe lumea cealaltă). De asemenea, în satele lăpuşene se mai păstrează tradiţie Mesei Moşilor (o pomană pentru sufletele celor decedaţi).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here