CIRCUL PERSISTĂ – Luni, Cătălin Cherecheş îi retrage atribuţiile de primar lui Marinel Rob, cu sprijinul PMP şi UDMR

1
702
Marinel Rob și Cătălin Cherecheș

OFICIAL. Din ciclul „Îţi spunem sâmbătă ce se întâmplă luni”, 2mnews scrie despre o importantă şi haotică strategie a lui Cătălin Cherecheş, cu implicaţii la vârful administraţiei publice municipale.

 

Opt consilieri municipali (Mureşan Dorel, Alexandra Pop, Viorel Pop, Doris Călăuz, Radu Ardelean, Ştefan Lupşa, Florin Creţ şi Noemi Vida) de la Coaliţia pentru Baia Mare, PMP şi UDMR au dispus, conform legii, convocarea luni, 13 februarie 2017, de la ora 15, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL) Baia Mare. Această şedinţă se va desfăşura în sala „Europa” a Primăriei Baia Mare şi are pe ordinea de zi un singur punct: încetarea atribuţiilor de primar ale lui Marinel Rob.

 

Textual, proiectul de Hotărâre priveşte „încetarea desemnării domnului viceprimar Rob Marinel să exercite atribuţiile conferite prin lege primarului, pe durata interzicerii dreptului de exercitare a funcţiei de primar al municipiului Baia Mare, de către domnul Cătălin Cherecheş, interdicţie dispusă în cadrul măsurii preventive de control judiciar”. Convocatorul a fost depus ieri, la secretarul Primăriei, Lia Mureşan.

 

Ce înţeleg cei care înţeleg ceva? Că pentru a reuşi de această dată „decapitarea” primarului interimar Marinel Rob, chiar cel care l-a impus pe acesta în funcţie, Cătălin Cherecheş (primar ales şi suspendat), şi-a asigurat, pe lângă cele 11 voturi ale Coaliţiei pentru Baia Mare pe care o conduce, şi voturile PMP şi UDMR. În mod normal, pentru a-i reuşi pasienţa, Cherecheş are nevoie de 16 voturi (două treimi din cei 23 de consilieri).

 

În cazul în care toţi consilierii vor fi prezenţi (ceea ce nu s-a întâmplat până acum de prea multe ori), această strategie a lui Cherecheş ar întruni maximum 15 voturi (11 Coaliţia, 2 UDMR, 2 PMP – ultimele două formaţiuni politice au primit posturi de viceprimar, cel de la PMP urmând să-şi reintre în funcţie la următoarea şedinţă ordinară a CL). Numărul este insuficient, aşa că surse politice importante susţin că primarul ales şi suspendat şi-a asigurat şi voturile PSD (3 voturi). S-a creat chiar şi un scenariu prin care PSD-ului i s-ar fi oferit postul de primar interimar, care ar urma să fie ocupat de Marin Brăgaru (fostul county manager din timpul în care preşedinţia CJ Maramureş era asigurată de Zamfir Flore Ciceu).

 

O variantă mai credibilă este, însă, o coalizare a PSD cu Cătălin Cherecheş din alte motive, funcţia de primar interimar fiind una nedorită de conducerea social-democraţilor maramureşeni (situaţia financiară a Primăriei şi multitudinea de probleme nerezolvate din instituţia pe care a condus-o Cherecheş ducând, mai degrabă, spre prejudicii de imagine pentru partid, decât spre avantaje electorale).

 

Pronosticul meu: Coaliţia, UDMR, PMP şi PSD vor vota pentru încetarea desemnării viceprimarului Marinel Rob să exercite atribuţiile conferite primarului, iar PNL şi PER vor vota împotrivă (5 voturi, insuficiente pentru a contracara mişcarea inițiată de Cătălin Cherecheş. Dacă reuşesc „lovitura de palat”, funcţia de consilier cu atribuţii de viceprimar pe care o deţine (până la decizia instanţei de contencios administrativ) Cristian Niculescu-Ţâgârlaş încetează de drept, cel căruia i s-au desemnat atribuţii de primar interimar, Marinel Rob, urmând să revină în funcţia pe care a fost ales de CL, respectiv cea de viceprimar.

 

Funcţia de primar interimar va deveni vacantă, fiind asigurată, conform legii, până la desemnarea unui nou consilier, de secretarul Primăriei, Lia Mureşan, iar viceprimari vor rămâne cei aleşi de CL, respectiv Marinel Rob şi Noemi Vida. Să aşteptăm puţin, până luni, oficializarea acestor mutări. Şi noul vis al lui Cherecheş privindu-l pe cel pe care-l va impune din nou ca primar interimar.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here